fallback

Барселона обуздава краткосрочните наеми

Местната власт иска от жителите на града да подават сигнали срещу съседите си при съмнения за незаконно отдаване на жилища на туристи

15:17 | 17.08.16 г.

Барселона започва „война“ с неразрешените от местните власти краткосрочни наеми чрез платформи като Airbnb, пише онлайн порталът TheMoveChannel.com.

Местната администрация в града призова жителите да издават на властите съседите си, които отдават домовете си на туристи.

Местната власт в града затегна изискванията за краткосрочните наеми през миналата година, припомня изданието. Платформите като Airbnb се считат за заплаха на традиционната хотелиерска индустрия и затова някои градове въведоха регистрационна система за собствениците на жилища, които приемат у дома си туристи.

Местната администрация в Барселона разпраща писма до жителите, в които обяснява, че краткосрочните наеми създават „спекулация, сива икономика и увреждат връзките в общностите и кварталите, където се осъществяват такива сделки“.

Отделно местната власт се опасява и от ръст на цените на имотите заради печелившите краткосрочни наеми, които привличат все повече инвеститори.

Барселона стартира и специален сайт, на който са публикувани всички оферти за краткосрочни наеми, които отговарят на местните закони. Администрацията призовава хората да проверяват дали техните съседи са се регистрирали и да съобщават за случаите, в които има съмнения за незаконно отдаване на жилища под наем на туристи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:25 | 11.09.22 г.
fallback