fallback

Икономисти очакват срив на жилищните цени в Лондон заради Brexit

Ограниченията на имиграцията и оттеглянето от единния пазар може да забавят търсенето на имоти на Острова от чуждестранни купувачи

17:03 | 26.10.16 г. 4

Цените на жилищните имоти в Лондон ще се понижат следващата година заради несигурността около излизането на Великобритания от Европейския съюз, прогнозират от местния Център за икономически и бизнес проучвания (CEBR).

Лондон, и особено по-скъпите жилищни райони на британската столица, ще бъдат най-засегнати, като цените се очаква да паднат с 5,6% през 2017 г., изчисляват икономистите от CEBR. Общо за Великобритания прогнозата е за ръст на цените от 6,9 на сто през 2016 г., който впоследствие ще се забави до 2,6 на сто през следващата година.

„Нервността и несигурността започват да се проявяват“, коментира икономистът от CEBR Кей Даниел Нюфелд, цитиран от Bloomberg. „Очакваме ръстът на жилищните цени във Великобритания да се забави значително през четвъртото тримесечие на 2016 г. - тенденция, която ще продължи и през 2017 г.”

Въпреки че жилищният пазар на Острова вече беше изправен пред насрещни ветрове заради данъчни промени още преди референдума през юни, инвеститорите стават все по-нервни заради вероятността за т. нар. „твърд Brexit“, при който Великобритания ще трябва да се откаже от достъпа си до единния пазар на стоки и услуги на ЕС, за да получи по-голям контрол над имиграцията.

Ускоряващата се инфлация, растящата безработица и забавящите се бизнес инвестиции се очаква да натежат на жилищните цени, докато ограниченията върху имиграцията и оттеглянето от единния пазар може да забавят търсенето от страна на чуждестранни купувачи, смятат икономистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:19 | 12.09.22 г.
fallback