IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барселона глобява с по 600 хил. евро Airbnb и HomeAway

Платформите рекламират имоти, които нямат разрешение да се отдават под наем на туристи, според местните власти

15:49 | 24.11.16 г. 2
<p>
	Местните жители в Барселона не одобряват туристическия бум. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Местните жители в Барселона не одобряват туристическия бум. Снимка: архив Ройтерс

Общината в Барселона наложи глоби в размер по 600 хил. евро на платформите за отдаване на имоти под наем Airbnb и HomeAway. Местните власти обвиняват сайтовете, че рекламират имоти, които се отдават под наем на туристи без разрешение, съобщава онлайн изданието thelocal.es.

През миналата година Барселона затегна изискванията за краткосрочните наеми заради оплакванията на традиционната хотелиерска индустрия, като въведе регистрационен режим за собствениците, които отдават жилищата си краткосрочно на туристи. Отделно от 2012 г. в града действа специален закон, който изисква всички собственици на жилища, които се отдават под наем на туристи, да получат специално разрешение.

През юни т.г общината в града въведе и глоби за сайтове, които рекламират жилища, отдавани под наем незаконно, припомня изданието.

Санкцията и за двете платформи е максималната възможна, допълва изданието.

Това е втора глоба за двата сайта през последната година. През декември 2015 г. те платиха по 30 хил. евро за рекламиране на жилища, които нямат разрешение да бъдат отдавани под наем на туристи.

Барселона е една от най-популярните дестинации за туристите и сайтовете за споделяне на жилищата станаха изключително популярни там през последните години. Това разгневи не само хотелиерите, но и местните жители, които в един момент бяха изтласкани от пазара на наеми заради нарастващите цени и все по-големия брой жилища, отдавани под наем на туристи заради по-голямата печалба за собствениците.

Откакто беше избрана за кмет на Барселона и встъпи в длъжност през юни 2015 г., Ада Колау – бивш активист срещу принудителните извеждания на длъжници от домовете им, започна борба с притока на туристи, който се отразява и на жилищния пазар, посочва изданието.

През юли миналата година Колау спря да издава и разрешителни за нови хотели.

Барселона не е единственият град, който се опитва да обуздае ръста на споделената икономика в лицето на Airbnb. Ограничения за краткосрочните наеми въведоха и Берлин, макар и съдът да ги смекчи, Ню Йорк, Лос Анджелис и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Балцелуния реже клона на който седи. Благодарение на тези апартаменти се превърна в една от най-горещите туристически дестинации на света. Това, че съм платил 500 а не 1000 евро за 5 нощувки в града, не значи че не съм похарчил там за 5 дена поне 2000 евро още. Ако трябваше да платя 1000 евро за нощувка, просто щях да похарча тези 2000 някъде другаде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
С тази ПЛЮНКА от 600 000 евро и аргументи от типа "Отделно от 2012 г. в града действа специален закон, който изисква всички собственици на жилища, които се отдават под наем на туристи, да получат специално разрешение."Регулаторите започват една от най-безумните битки на нашето време, признавайки пред широката публика в прав текст, че работят в полза на тесни бизнес лобистки интереси, вместо в името на безопасността на жители и туристи.Естествено тази битка е обречена на провал и неуспехм защото в днешно време "приятелството", което този тип компании експлоатират днес се свежда до тип "фейсбук приятелство".. А цялата търговия - до търговия тип бартера на Москов.. която в интернет е в пъти по-лесна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още