fallback

Победата на Тръмп може да доведе до бум на жилищния пазар в САЩ, смята икономист

Повишението на ипотечните лихви тази година може да посее семената за бъдещ ръст на жилищните цени, прогнозира Нобеловият лауреат Робърт Шилер

20:56 | 28.12.16 г. 1

Неочакваната победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през ноември може да се окаже от критично значение за жилищния пазар в страната, смята икономистът и Нобелов лауреат Робърт Шилер.

"Мисля, че сме в повратен момент. Данните, които сега отчитаме, са за октомври, преди изборите, а всичко изглежда различно сега", коментира той пред Bloomberg Television. "Може би идва бум заради Тръмп.”

Данните от индекса S&P CoreLogic Case-Shiller, публикувани вчера, разкриха, че цените на жилищата в 20 големи американски града са поддържали стабилен темп на нарастване през октомври, повишавайки се с 5,1%. В национален мащаб цените записват най-силния си ръст от средата на 2014 г.

Нарастването на жилищните цени в САЩ е стабилно от средата на 2014 г. Графика: Bloomberg

Шилер, професор по икономика в Университета в Йейл, посочва, че тази тенденция може да продължи или може да се ускори.

"Не прогнозирам бум. Струва ми се много трудно да прогнозирам в този момент от историята ни, защото това е толкова важна промяна в правителството и просто не знаем накъде ще тръгнат нещата", ка

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:21 | 14.09.22 г.
fallback