IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай вече е най-големият инвеститор в имоти и в Малайзия

Източноазиатската страна е доста по-евтина алтернатива на западните пазари и Хонконг

08:50 | 29.03.17 г.
<p>
	Част от новостроящия се комплекс Forest City. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Част от новостроящия се комплекс Forest City. Снимка: Архив Ройтерс

Китай изпреварва Сингапур и вече е най-големият инвеститор в имоти в Малайзия на фона на нарастващите цени на активите в страната и желанието на китайските инвеститори да диверсифицират вложенията си, пише FT.

През последните три години китайски инвеститори са вложили над 2,1 млрд. долара на пазара на имоти в Малайзия. За сравнение, сингапурските инвеститори са похарчили 985 млн. долара за периода 2014 – 2016 г., показват данни на Real Capital Analytics. Статистиката се базира на трансакциите на стойност поне 10 млн. долара.

Малайзия е новата любима дестинация на инвеститорите в имоти от континентален Китай редом с установени пазари като Великобритания, Австралия, САЩ и Хонконг. Източноазиатската страна е и доста по-евтина алтернатива на западните пазари, както и на най-големите пазари в самия Китай, където цените на имотите продължават да растат въпреки ограничителните мерки на правителството.

По традиция Сингапур е един от най-големите инвеститори в имоти в Азия и е най-големият чуждестранен инвеститор в съседна Малайзия. Китайците обаче буквално наводниха пазара на имоти от времето, когато Пекин и Куала Лумпур се сближиха и улесниха бизнес връзките помежду си.

Малайзия е и дом на сериозна китайска диаспора, като продължава да привлича имигранти от Китай заради по-ниските нива на замърсяване на околната среда, по-евтиния живот и близостта до космополитния живот в Сингапур.

Около 8 хил. китайци притежават разрешения за постоянно пребиваване в Малайзия съгласно програмата за гражданство, давано на чужденци, която Куала Лумпур стартира през 2002 г. (Malaysia My Second Home – Малайзия, моят втори дом). Основната цел на тази програма са заможни чужденци пенсионери.

Китайците са най-голямата група чужденци, които са се възползвали от програмата досега, следвани от японците. Общият брой на чужденците, получили постоянно разрешително за пребиваване, е около 32 хил. души.

Бумът на китайските инвестиции в страната се вижда от тенденциите за развитие на хоризонта в южна Малайзия. Точно срещу Сингапур в момента се изгражда един от огромните проекти на китайски инвеститор -  Forest City.

Китайските инвеститори в Малайзия обаче също са уязвими от мерките за контрол на чуждите инвестиции, посочва изданието. Въпреки това през миналата година глобалните инвестиции в имоти на китайските компании са достигнали нов рекорд – 33 млрд. долара, според данни на JLL.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още