IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителите в Сингапур имат нови грижи

Заради непродадените жилища инвеститорите или ще трябва да правят отстъпки, или да плащат глоби на държавата

11:25 | 06.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Постепенната отмяна на ограниченията на пазара на имоти в Сингапур може и да създаде нови проблеми за строителните компании, пише Bloomberg.

След като регулаторите в мегаполиса затвориха данъчните вратички, които позволяваха на строителните компании да продават апартаменти буквално „на едро“ на институционални инвеститори и богати частни купувачи, сега много от строителите се изправят пред тежък избор – да направят сериозни отстъпки, за да продадат непродадените луксозни имоти или да платят сериозни глоби заради неизпълнените срокове за реализация на обектите на пазара.

Ако се направят отстъпки, цените на жилищата ще паднат още, което ще удължи периода на понижения на пазара. Алтернативата може да струва още по-скъпо на инвеститорите.

Към момента непродадени са над 2 хил. апартамента в 57 сгради. Глобите за неспазването на сроковете могат да достигнат 647 млн. сингапурски долара (463 млн. долара) през тази година, показват изчисления на строителната индустрия, които се базират на правителствените данни.

През първото тримесечие на годината цените на жилищата в Сингапур се понижават с 0,5% на годишна база. Това представлява 14-то тримесечие на спад, показват данните на местния имотен регулатор.

Цените на жилищата са се понижили с 11,7% от пиковите равнища, отчетени през 2013 г., сочи още статистиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още