IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на жилищни имоти в Норвегия продължава да се охлажда

Ръстът на цените се забавя за втори пореден месец, предизвиквайки опасения, че балонът в сектора върви към спукване

19:52 | 05.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Един от най-горещите пазари на жилищни имоти в света бързо се охлажда, предизвикайки опасения, че балонът върви към спукване след бързото увеличаване на цените през последните години, коментира Bloomberg.

Според сезонно коригираните данни средните цени на жилищата в страната са се понижили с 0,7% през юни, отбелязвайки спад за втори пореден месец, съобщават от Real Estate Norway, Eiendomsverdi и Finn.no. Годишният ръст в страната се е забавил до 6,3% от 8,3% през май и до 11,5% от 16,5% в Осло.

През шестия месец цените в столицата са се понижили с 3,1% на месечна база.

„Това са едни от най-слабите отчитани резултати за юни месец“, казва Кристиан Вамерволд Дрейер, ръководител на Real Estate Norway, на пресконференция. „Отдавна не е имало по-голяма несигурност“, допълва той.

Жилищният пазар, който се превърна в икономическа опора срещу катастрофата на петролната индустрия в страната, се охлажда, след като правителството затегна кредитните стандарти, най-вече таргетирайки спекулативните покупки в Осло. Подтикнати от рекордно ниските лихвени проценти и повишаващите се цени на жилищата, домакинствата са натрупали огромен дълг - над два пъти по-голям от разполагаемите доходи, което прави норвежците едни от най-задлъжнелите в западния свят.

Продавачите сега искат бързо да се отърват от имотите, което допълнително ще потисне цените, докато Норвегия се насочва към летните отпуски. Броят на жилищата за продажба се е увеличил със 17% през юни, воден от Осло.

„След ценови ръст от над 40% за малко повече от две години не е изненадващо, че в Осло се наблюдава корекция“, казва Дрейер.

Групата е коригирала оценките си за ценовия растеж тази година в страната до 5-6% от 9-11%.

Макар че цифрите изглеждат „драматични“, икономистът на Handelsbanken Мариус Гонсхолт Хов казва, че „вярва, че това е преувеличено“, тъй като „пазарът в Осло вероятно е измъчван от някаква краткосрочна несигурност“.

За централната банка спадът може да бъде както облекчение, така и ново предизвикателство. Миналия месец централните банкери сигнализираха, че са приключили с намаляването на лихвените проценти, след като ги поддържаха на рекордно ниски нива от 0,5% от март миналата година. Въпреки това повишение на лихвите не се планира до началото на 2019 г.

Банкерите признаха още, че опасенията около повишаващите се цени на жилищата и нарастващите нива на дълга поддържат лихвените проценти по-високи, отколкото биха били иначе.

Миналия месец банката прогнозира още забавяне на ръста на цените на жилищата, но не и спад. Годишният ръст на цените ще се охлади до 1,1% през следващата година преди отново да се ускори, очаква институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още