IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на имотите в Европа иска облекчаване на изискванията за инвестиции на застрахователите

При либерализиране на директивата "Платежоспособност II" пазарната оценка на най-големите компании за имоти в региона може да се удвои

14:45 | 04.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Европейските компании за недвижими имоти оказват натиск върху регулаторните органи да смекчат изискванията към застрахователните компании за финансиране на имоти – промяна, която може да засили неимоверно капиталовите потоци към сектора, пише Financial Times.

Ако правилата за застрахователните компании, известни и като директивата „Платежоспособност II”, се либерализират, индексът, който отчита динамиката на най-големите компании за имоти в Европа, може да са удвои.

В момента пазарната капитализация на компаниите, включени в индекса, сред които са и най-голямата компания на имоти в Европа Unibail-Rodamco, германската Vonovia и British Land, достига 247 млрд. евро. При промяна на правилата стойността му може да нарасне до 500 млрд. евро.

Съгласно правилата от застрахователите се изисква да поддържат капитал, за да се предпазят от потенциални загуби от инвестициите си в имоти, акции и облигации. Имотният сектор обаче лобира Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване да намали капиталовото тегло на инвестициите от 39 на сто до 25 на сто.

В момента застрахователната индустрия преминава през труден период да изпълнява задълженията си заради ниската доходност от облигационните пазари. Секторът търси нови инвестиционни възможности. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още