fallback

Продажбите на жилища във Ванкувър достигнаха 30-годишно дъно през март

В същото време предлагането е нараснало с 52,4% на годишна основа

11:15 | 04.04.19 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на жилища във Ванкувър намаляват на фона на нарастващото предлагане, а местният имотен борд смята, че промените в политиките са виновни за ограничаването на броя на потенциалните купувачи, съобщава Bloomberg.

Общо 1727 жилища са били продадени в област Ванкувър през март, което е спад с 31% спрямо същия период на миналата година, въпреки че представлява ръст от 16% спрямо февруари, сочат данни на Имотния борд на Голям Ванкувър, обявени във вторник.

Общият обем на продажбите е на най-ниското си равнище за месеца от 1986 г.

Композитният индекс на средната цена на жилищата във Ванкувър достигна 1,01 млн. канадски долара (760 хил. щатски долара) през март, което е спад със 7,7% на годишна основа и с 0,5% спрямо предходния месец.

Имотният борд смята, че промени в политиките са виновни за ограничаването на продажбите и допълва, че те „изтласкват потенциалните купувачи на жилища в краткосрочен план“.

Нови правила на федералния банков регулатор, които влязоха в сила миналата година, затегнаха достъпа до ипотечни кредити, като наложиха стрес тестове за кредитополучателите, за да се гарантира, че те могат да плащат месечните си вноски при по-високи лихвени проценти.

Сега предлагането на жилища в региона расте, като към момента на пазара има 12 774 жилищни имота, което е ръст с 52,4% на годишна основа и с 10,2% спрямо февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:44 | 12.09.22 г.
fallback