fallback

Продажбите на жилища в Манхатън се увеличават преди въвеждането на "данък имение

Сделките се повишават с 12,5% между април и юни и прекъсват серията от седем поредни тримесечия на спад

11:55 | 03.07.19 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на жилища в Манхатън се увеличават през второто тримесечие след продължителен спад, тъй като купувачите бързат да финализират сделките преди повишаването на данъците за по-скъпите имоти от 1 юли, съобщава Bloomberg.

Продажбите на апартаменти нарастват с 12,5% на годишна основа през трите месеца до 30 юни, като това е първият годишен ръст на сделките през последните седем тримесечия, сочат данни на компаниите Miller Samuel и Douglas Elliman Real Estate. Средната цена на 2957-те апартамента, които са променили собствеността си за периода, отбелязва рекорд от 1,22 млн. долара.

Имоти

Ръстът обаче вероятно ще се окаже краткотраен. Увеличаването на продажбите се компенсира от повишаването на обявите – те отбелязват най-големия си скок от началото на 2012 г., съобщават компаниите. В края на юни на пазара е имало 7558 апартамента за продажба, което е с 20% над 10-годишното средно равнище за тримесечие.

„Затова не можем да обявим, че сме в етап на възстановяване. Все още има време преди да видим по-силен жилищен пазар“, казва Джонатан Милър, президент на Miller Samuel.

Ревизираният „данък имение“, който влезе в сила в щата Ню Йорк от 1 юли, е силен мотиватор за продажби на пазар, на който купувачите чакат цените да намалеят. Данъкът, който е с 1% по-висок за всички жилища на цена над 1 млн. долара, сега е още по-висок за домове на цена над 2 млн. долара.

Разходите за финализиране на сделката, вариращи между 1,25% и 3,9% от стойността на имота, мотивират продавачите да снижат цените сега заради опасения, че купувачите ще поискат нови намаления след влизането в сила на новата данъчна структура.

Общо 54% от продадените жилища през тримесечието са реализирани с отстъпка от офертната цена, сочат данните на Miller Samuel и Douglas Elliman. Други 40% са продадени на офертната си цена, въпреки че за много имоти тя е била намалена преди това. Общият брой на жилищата, продадени на или под определената от продавача цена, е най-големият от края на 2010 г.

Средната отстъпка от цената на жилищата, чиято продажба е финализирана през тримесечието, достига 9%. 38 на сто от жилищата, които са намерили купувачи през тримесечието, са останали над 180 дни на пазара.

Подписаните договори намаляват с 1% до 3083, съобщи компанията Corcoran Group в собствен доклад. Това е индикация за забавяне на обема на финализираните продажби по-късно тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:46 | 08.09.22 г.
fallback