IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Леден вятър нахлува на имотния пазар в най-скъпия ски курорт в света

Непродадените жилища в Аспен се увеличават, а предприемачите са принудени да намаляват цените

16:25 | 25.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата на най-скъпия ски пазар в света се понижават. Средната цена на 183 продадени жилища в Аспен в годината до септември е намаляла с близо 12 на сто спрямо същия период на миналата година, сочат данни на компанията Douglas Elliman, цитирани от Financial Times.

Местният брокер на недвижими имоти Боб Баудън смята, че причината за спада са климатичните промени и охлаждането на нагласите. „Преди две години имахме най-малкия снеговалеж през зимата от две десетилетия насам, последван от най-тежката суша през лятото, включващо горски пожари, които се приближиха заплашително до Аспен. Богатите хора не купуват, ако смятат, че пазарът е напът да се обърне и със сигурност нямат нужда от закупуване на имот, така че вместо това се ориентират към наемите. Усещането за неотложност намалява, наличностите растат и още преди да се усетите, отстъпките се оказват единственият начин да накарате купувачите да подпишат сделка“, коментира Баудън.

Тъй като непродадените жилища се увеличават, понижаването на цената става нещо обичайно. Тримесечието до септември е било петото поредно, в което броят на луксозните жилища за продажба е нараснал, сочат данни на Douglas Elliman. „Данните показват замрял пазар със свръхголеми наличности“, отбелязва Баудън. Той продава нова къща с осем стаи до голф игрището Maroon Creek Club, на 3 км от центъра на Аспен, за 29,8 млн. долара, като цената неотдавна е била намалена от 36 млн. долара.

Въпреки спада на цените през последно време жилищата в Аспен все още са скъпи. При ултра луксозните жилища цената на квадратен метър достига средно 48 хил. долара, което е над равнището на средните цени на квадратен метър от 36 хил. долара във френския курорт Куршевел – втория по най-скъпи жилища ски курорт в света, сочат данни на консултантската компания Savills. 

От години цените на имотите са много над възможностите на повечето работещи хора в Аспен. В резултат на това от края на 70-те години на миналия век Aspen Pitkin County Housing Authority (APCHA) е предоставила субсидирани жилища, които служители могат да купуват или наемат – към момента в тях влизат 1662 жилища за покупка и 1372 жилища за наемане.

Но високите цени на имотите в Аспен означават, че строителството на нови достъпни домове на практика става невъзможно. „Заради цените на земята строителството на достъпни жилища в Аспен стана твърде скъпо“, казва Джеф Ханъл от Aspen Skiing Company, която притежава и управлява курорта. Компанията осигурява субсидирани жилища за 723 от служителите си (в допълнение към жилищата на APCHA), като се надява броят им да нарасне до 1200, за да се пребори с кризата с достъпността на жилищата, казва Ханъл.

Хората, които търсят достъпно жилище в Аспен, може да намерят съюзник в лицето на американския президент Доналд Тръмп. Благодарение на промените в предложения от републиканците законопроект за земеделската земя от 2018 г. представители на властите в Аспен водят разговори с федералната Горска служба да наемат нейни терени в квартал West End в града, върху които да строят субсидирани жилища за местните служители.

С понижаването на средната цена на жилищата в Западен Аспен до 6,81 млн. долара тази година местните служители ще си поемат глътка въздух, но намаляващите цени в най-луксозния сегмент ще трябва да спаднат още доста, преди пазарът на частни жилища в града да стане достъпен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още