fallback

Гръцката централна банка отправи първо предупреждение за имотния пазар

Заради силната зависимост на пазара от туризма цените на жилищата ще бъдат подложени на натиск, очаква банката

21:05 | 24.03.20 г.

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Първият предупредителен сигнал за имотния пазар в Гърция дойде миналия петък от Гръцката централна банка в разгара на пандемията от коронавирус. Анализатори на банката казват, че несигурността за по-широките последици върху местната и световната икономика създава нови условия с потенциално значително въздействие върху пазара на недвижими имоти поне в краткосрочен план, пише гръцкият вестник „Катимерини“.

„Предвид силната зависимост на имотния пазар от туризма и други сектори на икономиката, се очаква цените на жилищата да изпаднат в стагнация през първите няколко месеца на 2020 г. или в някои случаи да бъдат подложени на натиск. Неговата степен ще зависи основно от това колко време ще продължи настоящата извънредна обстановка. Местното и чуждестранното търсене ще скочи веднага след връщането на нормалността“, съобщи банката.

През последните няколко години гръцкият имотен пазар разчита силно на чуждестранните купувачи, тъй като по-голямата част от търсенето идва от чужбина. През 2019 г. нетният приток на капитали от чуждестранни инвеститори е възлизал на приблизително 1,5 млрд. евро, което е ръст с 28,5% спрямо 2018 г., сочат данните на Гръцката централна банка. Голям дял от инвестициите са били насочени към жилищните имоти в популярни летни дестинации или в централните части на Атина и в южните околности на града.

Това доведе до значителен ръст на продажните цени. Цените на жилищата в Гърция скочиха със 7,2% през миналата година спрямо 2018 г., а в Атина ръстът достигна 10,4%. Но както отбелязва Гръцката централна банка, ръстът на цените и търсенето не са обхванали целия пазар, главно заради предпочитанието на чужденците към конкретни локации.

Поради това е ясно, че едно от условията за окончателен и пълен скок на имотния пазар е засилването на вътрешното търсене, което се очаква да стане постепенно, в съчетание с още  по-голямо подобряване на икономиката.

Освен от цените постепенното подобряване на жилищния пазар в Гърция се потвърждава и от повишаването на инвестициите в жилищни имоти в контекста на строителната дейност, която е нараснала с 12,1% през 2019 г. на годишна база, след скока със 17,2% през 2018 г. Въпреки това тя остава на ниско ниво с дял от едва 0,8% от брутния вътрешен продукт.

Значително подобрение имаше и при бизнес имотите, чиито цени през първото полугодие на 2019 г. (последното, за което са налични данни) нараснаха с 6,7% за офисите и 9,7% за магазините в Атина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:51 | 12.09.22 г.
fallback