fallback

Офисите в Ню Йорк са почти празни и застрашават възстановяването на града

Само една десета от служителите в града са се върнали на работното място и това затруднява местния бизнес

13:35 | 30.09.20 г. 1

Снимка: David 'Dee' Delgado/Bloomberg

Офис служителите в Манхатън се завръщат на работното си място много по-бавно, отколкото в други големи американски градове, увеличавайки риска Ню Йорк да се изправи пред по-продължително и болезнено възстановяване от коронавирусната пандемия от останалата част на страната, пише Wall Street Journal.

Малка част от банкерите от Wall Street са се върнали в стъклените си кули, а компаниите за недвижими имоти опитват да дадат пример, като насърчават служителите да се връщат. Но повечето адвокати, служители в медии и издателства в града, представители на технологичната индустрия и други остават далеч от офиса, казват брокери на недвижими имоти.

Общо около 10% от служителите в офиси в Манхатън са се завърнали към 18 септември, сочат данни на консултантската компания CBRE Group.

Това е съвсем скромен ръст спрямо 6% до 8% през юли, месец след като властите в града разрешиха на служители от неосновни сектори да се върнат за първи път в офисите си, затворени през март заради пандемията. Месеците на почти празни офис сгради носят негативни последици за Манхатън и други бизнес квартали, като карат редица малки магазини и ресторанти да затварят врати завинаги.

На национално равнище средно около 25% от офис служителите да се върнали към този месец, сочат данни на имотни компании. Някои големи градове отчитат значително по-високо равнище като Далас с 40% и Лос Анджелис с 32%, съобщават професионалисти в индустрията. 32% от офис служителите в предградията на Ню Йорк също са се върнали на работното си място, сочат данни на CBRE, която управлява офис площи от 1,8 млн. кв. в региона.

Районът на Сан Франциско, където са съсредоточени много технологични компании, също изпитва затруднения, като заетостта на офисите е около 15%. Технологичните компании, които са свикнали повече с работата от разстояние, отколкото други бизнеси, са сред най-бавно връщащите служителите си в офиса. Някои от тях като Facebook и Twitter обявиха, че планират да удължат значително работата от вкъщи.

Ниското равнище на върнали се служители в офисите в Ню Йорк разочарова градските власти, които разчитаха, че повече хора ще се завърнат на работното си място след Деня на труда. Много частни училища отвориха отново врати по-рано този месец, а редица семейства от Ню Йорк се върнаха, след като напуснаха града през лятото.

Макар че не успяваше да овладее вируса в началото на пролетта, сега Ню Йорк има значително по-малко равнище на новозаразени с COVID-19 на човек от населението от много други градове, където по-голям процент от служителите да се върнали на бюрата си.

„Всички очаквахме върналите се служители да са около 20%-25%, както се случва в останалата част от САЩ“, коментира Мери Ан Тиге, главен изпълнителен директор на CBRE за района на Ню Йорк.

Но зависимостта на града от масовия транспорт и притесненията, че новият коронавирус може да се разпространи чрез метрото, автобусите или регионалните влакове, карат много хора да работят от вкъщи. Градове, в които хората пътуват повече с кола до работа, отчитат по-висок процент на завърнали се служители.

Твърди се също, че забавянето на повторното отваряне на държавните училища в Ню Йорк е накарало родителите да отложат връщането си в офиса, ако това означава да оставят децата си сами у дома.

Кметът Бил де Блазио не е обявил планове да върне хиляди „бели якички“ обратно в офиса, което допълнително намалява броя на завърналите се на работното си място служители. „Ще продължим да публикуваме нови указания към служителите в града, докато вървим към евентуално пълно завръщане“, казва говорител на кмета.

Бавното връщане на нюйоркчаните в офиса е поредният удар за най-големия град в страната, който пострада и от бягството на собствениците на жилища в Манхатън за сметка на по-големи площи, ръста на убийствата и бездомничеството и затварянето изцяло или напълно на театрите на Бродуей, музеите и други популярни атракции.

Малкият брой служители на бюрата им може да има дългосрочни последици и за икономиката и данъците на града. Metropolitan Transportation Authority, която разчита силно на приходите от пътуващи до работното си място хора, е изправена пред недостиг на 12 млрд. долара до края на 2021 г. и смята да ограничи значително услугите си. Ниският брой служители, завърнали се в офисите си в Манхатън, допринася за спада с 9 млрд. долара на приходите от данъците върху продажбите и други приходи, който градските власти прогнозират за  тази фискална година, започнала на 1 юли.

Около два милиона души работеха всеки ден в централните бизнес квартали на Манхатън преди пандемията, повечето от тях „бели якички“, но също и служители в барове, ресторанти, магазини и други бизнеси. Редица търговски обекти, които зависят от офис служителите за бизнеса си, вече обявиха, че няма да отворят врати. В резултат на това безработицата в града достигна 20% през лятото, най-високото ниво от над 40 години.

Бизнес лидерите в Ню Йорк не очакват скорошен ръст на завърналите се служители в офиса, но някои се надяват, че инерцията ще се ускори. Държавните училища започват да отварят отново врати след предишни забавяния, а тази седмица се очаква да бъде разрешено частично храненето на закрито. Търговските центрове и спортните зали в града също неотдавна отново отвориха врати.

Но правните съображения остават проблем не само в Ню Йорк. Собствениците на бизнес се чувстват застрашени от дела на служители, ако изискат от тях да се върнат в офиса и бъдат заразени.

JPMorgan Chase & Co. е изключение. Този месец банката уведоми високопоставените си служители в отдел „Продажби“ и „Търговия с ценни книжа“, че трябва да се върнат в офиса, ако нямат проблеми с грижите за децата или здравословни проблеми.

По-често обаче компаниите предлагат вариант за връщане на работното място. Citigroup съобщи, че ще позволи на повече служители да се върнат на доброволен принцип.

Deutsche Bank уведоми служителите си в Ню Йорк да не се връщат до юли догодина.

Някои компании опитват да привлекат служителите в офиса с безплатна храна, транспорт или други стимули. Citi осигурява 40 дни на субсидирани грижи за децата, бавачки и помощ за служители, които търсят възпитател, който да наблюдава онлайн обучението.

Но за някои нюйоркчани, които си спомнят първите седмици на пандемията, когато равнището на заболелите и на починалите беше сред най-високите в света, тези стимули може да не са достатъчни, за да ги върнат на работното място с перспективата да се смесят с тълпата. Мнозина са травматизирани, казва Крис Джоунс, старши вицепрезидент на Regional Plan Association.

„Сирените виеха всяка вечер. Това имаше психологически последици“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:49 | 14.09.22 г.
fallback