IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите на търговски площи в Европа спряха свободното падане

Това се дължи основно на силния пазар на труда, който се представя добре в много части от Стария континент

13:19 | 04.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Хибридните концепции предлагат добри възможности

„Трансформацията тече с пълна сила“, казва Валдбуг. „Коронавирусната криза ще разшири дългосрочни тенденции и ще отдели житото от плявата, променяйки напълно каква комбинация от търговски площи, ритейл концепция и структура с наематели ще заслужи определението „основна“ в бъдеще“, допълва тя.

„Но на силните европейски пазари, които издържат теста на срива, също ще има добри възможности за инвеститорите през идните години, включително нови хибридни концепции, които обединяват търговията на дребно и други вълнуващи функции“, смята Валдбург.

Европа изпреварва Северна Америка и Азиатско-Тихоокеанския регион

Като цяло европейският индекс на търговските площи (100 пункта) изпреварва международните индекси както в Северна Америка (92 пункта), така и в Азиатско-Тихоокеанския регион (84 пункта), където глобалната рецесия, породена от пандемията, се усеща много по-силно.

В сравнение с Европа (-10 пункта), загубите на северноамериканския индекс са по-малки (-7 пункта). Подкрепен от силния ръст на нагласите на търговците на дребно, индексът в САЩ е регистрирал съвсем умерени загуби, но въпреки това е останал на доста слабото равнище от 94 пункта.

САЩ не са успели да компенсират отрицателното въздействие на Канада в северноамериканския индекс, като северният им съсед е изгубил 18 пункта спрямо предходната година. През четвъртото тримесечие на 2020 г. Канада е останала на последно място сред 20-те страни, включени в GRAI, с едва 77 пункта.

В Азиатско-Тихоокеанския регион GRAI е регистрирал малко по-големи загуби в сравнение с Европа и Северна Америка през миналата година от общо 15 пункта. Япония изиграва голяма роля за това, като всички четири индикатора са надолу при последното допитване. Спадът е бил особено отчетлив по отношение на данните за трудовия пазар и свързаните с него нагласи на потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още