IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптокралете са новите китове в имотната индустрия в САЩ

Миналата година новоизлюпени богаташи благодарение на криптовалутите са сключили няколко сделки за луксозни имоти отвъд Океана

10:44 | 30.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Когато брокерът на недвижими имоти Райън Серхант получил предложение миналата есен за една от обявите си – апартамент в Манхатън на цена от около 25 млн. долара, той бил доволен, но и изпълнен със съмнения, пише Wall Street Journal.

Купувачът, на когото показал имота, изглеждал прилично, но не се вписвал в профила на обичайните заможни клиенти на Серхант, които често идват от Wall Street или от известни семейства. Този купувач казал, че бил самонаето лице, но когато брокерът потърсил информация за него в Google, не открил нищо, което да обяснява богатството му.

Разтревожен, че офертата може да е измама, Серхант поискал доказателство за доходите и бил удивен от отговора – описание на притежаваните от купувача криптовалути на стойност около 600 млн. долара. „Беше истинска лудост“, отбелязва брокерът.

Този сценарий се повтаря в света на недвижимите имоти, тъй като новоизлюпени криптомилионери и криптомилиардери, които са инвестирали в или са помогнали за изграждането на инфраструктурата, поддържаща дигиталните валути, се стичат към пазара на луксозни имоти в САЩ. Това е довело до редица сделки със скъпи имоти през миналата година. Те включват покупката на имение в Бел еър за 133 млн. долара от Брайън Армстронг, главен изпълнителен директор на най-голямата криптоборса в САЩ Coinbase. Сред другите големи сделки са имение в Маями, което било продадено за близо 38 млн. долара на Айвън Сото-Райт, съосновател и главен изпълнителен директор на доставчика на инфраструктура за криптоплащания MoonPay.

Друга сделка била за покупка на имение за 28,5 млн. долара в Холивуд хилс от Олаф Карлсън-Уий, главен изпълнителен директор на съсредоточения върху криптовалутите инвестиционен фонд Polychain Capital и първи служител на Coinbase, съобщават запознати със сделките източници.

Редица брокери на недвижими имоти в Лос Анджелис съобщават, че Фред Ерсам, съосновател на Coinbase, активно пазарува имоти на сходни цени като Армстронг. Гавин Ууд, съосновател на етериум, платформата, на която се търгува с криптовалутата етер, също търси голям имот в Ню Йорк и оглежда мезонет за 66 млн. долара на алеята на милиардерите в града.

Криптобогаташите са новите китове на пазара на луксозни имоти и това не остава незабелязано от индустрията. Имотни предприемачи се надпреварват да приемат крипто. Брокери опитват да привлекат криптоентусиасти към скъпите си имоти с подсладители като NFT арт партита. Агенции за недвижими имоти организират семинари за криптовалути за служителите си. Продавачи все повече заявяват открито, че биха приели криптовалута в замяна на домовете си.

Гледайки имотния пазар, човек би помислил, че криптовалутите са станали нещо обичайно. Но докато купувачите, които са натрупали състояние от криптовалути, се стичат към пазара, все още има малко сделки, които се извършват изцяло с криптовалута. Макар че продавачи обявяват желанието си да приемат крипто, повечето правят значителни стъпки за минимизиране на риска от волатилност на цената на криптовалутите, като включват трети платформи, които прехвърлят заплащането от криптовалути в американски долари веднага след превеждането на парите.

Стойността на криптовалутите е пословично волатилна. През ноември 2021 г. биткойнът се търгуваше за рекордните 68 990,90 долара спрямо 5000 долара през март 2020 г. Цената през ноември беше също два пъти по-висока спрямо 52-седмичното дъно на биткойна от 28 825,76 долара през юли 2021 г., сочат данни на CoinDesk. Но към 26 януари биткойнът се търгуваше отново на ниво от около 38 хил. долара. Най-големите 10 хил. индивидуални биткойн сметки съдържат общо 232 млрд. долара, показа неотдавнашно изследване на Националната служба за икономически изследвания.

Строителната компания зад бутиковата жилищна сграда Arte в квартал Сърфсайд в Маями обяви миналата пролет, че е продала мезонета в сградата за 22,5 млн. долара на купувач, използващ криптовалута. Макар първоначално да заяви, че сделката показвала жизнеността на децентрализираната разплащателна система на криптовалутите на американския имотен пазар, компанията все пак уточни, че веднага е превърнала криптовалутата в американски долари, защото като публично търгувана компания не можела да притежава криптовалута.

Някои купувачи използват BitPay, за да улесняват криптосделки. Чрез платформата продавачите могат да генерират фактура по имейл, която купувачът да плати от предпочитания си криптопортфейл ръчно или чрез сканиране на QR код. След това BitPay превежда парите на продавача в американски долари чрез директен депозит на следващия работен ден. Цената се определя за 15 минути, за да се избегнат драматичните колебания в стойността на криптовалутите. QR кодът изтича след 15 минути, при което трябва да се генерира нова фактура. По този начин се заключва цената за купувача.

Строителната компания PMG стана неотдавна първата компания в сектора, която прие депозит за апартамент преди началото на строителството в криптовалута, казва управляващият партньор Райън Шеър. Миналата година компанията създала партньорство с FTX US, голяма борса за криптовалути, за да приема крипто като първоначална вноска за жилища в две от сградите си в Маями.

За да приема крипто, PMG трябвало да си партнира с регулирана борса, която бързо може да превърне криптовалутата в американски долари, след което да убеди ескроу агент (трето лице, което държи парите в сметка, докато уговорената трансакция приключи - бел. ред.) да приеме първоначалните вноски от борсата вместо директно от предприемача. Шеър казва, че повечето ескроу агенти го помислили за луд, но „след 20 адвоката, една година по-късно и много главоболия всички свикнаха с това“.

Ави Дабир, вицепрезидент на бизнес развитието в FTX US, казва, че смята недвижимите имоти за растящ сектор за компанията, защото криптосделките са по-бързи и по-ефективни от традиционните, които разчитат на често тромавата банкова система. „Ако искам да направя паричен превод днес, използвайки традиционната си банкова сметка, това трябва да се случи в работното време на банката и не мога да го направя през уикенда. Това не е проблем за криптовалутите. Те са отворени 24/7“, отбелязва Дабир.

В очите на данъчната служба на САЩ IRS криптовалутите са имущество, отбелязва данъчният експерт Алън Файн от компанията Dinnall Fyne & Company. Човек, който купува биткойн за 1 долар и го продава за 10 хил. долара, трябва да обяви печалба от 9999 долара, независимо дали това е краткосрочна или дългосрочна капиталова печалба.

Файн казва, че все пак вижда възможност за злоупотреба. Процесът може да се използва от хора, които „перат пари за лоши играчи“, както и от хора, опитващи да избегнат плащането на данъци при продажбата на криптовалутата си, ако тя е поскъпнала с времето. Има опасност и заради факта, че в някои случаи произходът на криптосредствата може да е труден за проследяване. Макар че криптоборсите изискват известна информация за участниците на платформата, процесът не е толкова строг като наблюдението от банките на кандидатите за ипотечен кредит например, допълва Файн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още