IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция намали имотния данък с 13%

Не всички собственици на имоти в страната обаче ще се възползват от данъчното облекчение

17:23 | 04.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Ioana Epure/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ioana Epure/Bloomberg

Гърция ще намали имотния данък с 13%, за да помогне на домакинствата, които изпитват затруднения заради високата инфлация и растящите сметки за енергия, съобщи премиерът на страната Кириакос Мицотакис, цитиран от Ройтерс.

Мярката беше обявена след решението от миналия месец за вдигане на минималната заплата с 2% в помощ на хората с най-ниски доходи да се справят с по-високите цени на енергията и на потребителските стоки.

Данъчното облекчение ще струва на бюджета 350 млн. евро на година, уточни гръцкият премиер.

Ръстът на цените на енергията беше основният двигател за ускоряването на инфлацията до 5,1% през декември, най-високото ниво в Гърция от 11 години насам.

От септември м. г. досега гръцкото правителство е похарчило около 1,75 млрд. евро за субсидии, за да помогне на домакинствата и бизнеса да се справят с високите си сметки за ток и енергия.

Дясноцентристкото правителство, което дойде на власт през 2019 г. с обещанието да намали данъците и да повиши заетостта, вече намали имотния данък с около 20%, както и социалните осигуровки с около три процентни пункта.

Имотният данък беше въведен през 2011 г. като еднократна мярка за повишаване на приходите в Гърция, която се бореше с дълбока рецесия заради десетилетната дългова криза.

„Отсега нататък 80% от гражданите ще плащат по-ниски имотни данъци“, каза Мицотакис при обявяването на мярката.

Около 180 хил. собственици на имоти в Гърция обаче ще бъдат изправени пред по-високи данъци за имотите си тази година, тъй като активите им се намират в райони със значителен ръст на цените на жилищата, уточнява гръцкият вестник "Катимерини". 

Допълнителен данък ще бъде наложен за активи на стойност над 400 хил. евро. Но това не е всичко. Гръцкото финансово министерство съобщи, че допълнителни коефициенти ще бъдат въведени и за особено големи имоти, които ще повишат плащаните за тях данъци за разлика от коефициентите за отстъпка при малките имоти. 

Например за активи на стойност до 100 хил. евро ще има отстъпка от 30% от обичайния имотен данък. За имоти на стойност до 150 хил. евро отстъпката ще намалява до 25% и ще продължи да се свива, колкото повече расте стойността на имота. В определен момент коефициентът ще стига до нула и тогава ще обърне посоката си, водейки до повишаване на имотния данък. Все още не е ясно къде ще бъде установена нулевата точка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още