IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките "златни визи" привличат нови инвеститори в имоти

Жители на Турция, Ливан, Индия и Русия търсят имоти за покупка в Гърция, привлечени от правата за достъп до ЕС

12:54 | 02.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Програмата „златна виза“ на Гърция, която предоставя права за пребиваване в страната за пет години на инвеститори, които са закупили имот на стойност минимум 250 хил. евро, привлича повече купувачи заради политическата и икономическа нестабилност в техните страни, пише гръцкият вестник „Катимерини“.

Жители на Турция, Ливан, Индия, Иран и Русия търсят имоти за покупка в Гърция и се възползват от правата за достъп до Европейския съюз.

Показателно според гръцкото министерство на миграцията и предоставянето на убежище е, че общо 576 разрешения са предоставени на руски купувачи през 2021 г., което е ръст със 79% на годишна база. 304 „златни визи“ са отишли при инвеститори от Ливан, което е със 71 на сто повече спрямо предходната година. 605 разрешения са предоставени на купувачи от Турция, като броят им също е нараснал с 15,5% спрямо 2020 г.

Гръцките власти са издали и 478 разрешения на китайски инвеститори, което е ръст с 8 на сто на годишна база.

Благодарение на стратегическата си позиция и близост до Средиземно море и Европа Гърция печели инвеститорите в момент, когато валутите в родните им страни отслабват.

Според цитирани от „Катимерини“ експерти купувачи от Индия също търсят имоти за покупка в Гърция, привлечени от достъпа до ЕС и страните от Шенген, който предоставя визовата програма за инвеститори.

Очаква се новите пазари да смекчат загубите за китайците, нанесени от пандемията от COVID-19, която спря покупките от тяхна страна. Жителите на азиатската страна бяха сред топ купувачите на имоти в Гърция през 2019 г., а сега не могат да пътуват заради коронавирусните ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още