fallback

Конфликтът в Украйна отказва инвеститорите в имоти в САЩ от големи сделки

Сливанията и придобиванията при тръстовете за инвестиции в недвижими имоти отвъд Океана достигнаха рекорд миналата година

18:05 | 19.03.22 г. 5

Снимка: Joe Buglewicz/Bloomberg

Публично търгуваните инвеститори в имоти в САЩ се радваха на рекордна година за сливанията през 2021 г., но войната в Украйна и ускоряващата се инфлация заплашват да забавят сключването на сделки през второто полугодие, пише Wall Street Journal

Сливанията и придобиванията на тръстове за инвестиции в недвижими имоти са възлезли на 140 млрд. долара миналата година, което е исторически връх, сочат данни на консултантската компания JLL.

Дейността е стимулирана от натрупаното търсене и силното представяне на имотите в повечето сектори, коментира Шехеряр Хафеез, управляващ директор за капиталовите пазари в JLL.

По-големите сделки са подкрепили големия общ обем миналата година, като средният размер на сделките е достигнал 7 млрд. долара през 2021 г. спрямо среден размер от 3,6 млрд. долара предходното десетилетие, сочат данните на JLL. При една от по-големите сделки Vici Properties се договори да купи MGM Growth Properties за сумата от 17,2 млрд. долара, включително дълга. Blackstone и Starwood Capital Group придобиха собственика и оператор на хотели Extended Stay America за 6 млрд. долара, най-голямата сделка в хотелската индустрия миналата година.

Хафеез очаква инерцията да продължи поне до юни.

„Наблюдаваме много по-голяма активност от нашите клиенти“, казва той. Ръководители на компании бързат да финализират сделки, преди геополитическата картина да се влоши, а лихвите по кредитите да нараснат, допълва Хафеез.

Въпреки това членовете на борда на директорите на компанията са по-разколебани да одобряват големи придобивания, ако кризата в Украйна се разшири или предизвика вероятност от дългосрочно нарушаване на световните вериги за доставки и на американската икономика, отбелязва Хафеез.

„По отношение на нивата на рисковете за икономиката и свързаните с войната загуби на човешки животи, каквото сме смятали за потенциално вчера, днес потенциалът е по-голям“, коментира Седрик Лашанс, директор на анализите в компанията Green Street.

Макар че САЩ са по-изолирани от Европа от войната, а петролният и газовият им бизнес биха се възползвали, ако други страни откажат да купуват от Русия, продължителен конфликт ще влоши инфлацията при храните и енергията, отбелязва Лашанс. Това може да намали разходите за стоки от неосновна необходимост и да засегне особено търговските площи. Цялостната по-рискова икономическа картина вероятно ще намали броя на сделките, допълва той.

Индексът FTSE Nareit All Equity REITs, който следи публично търгуваните американски тръстове за инвестиции в недвижими имоти, нарасна с 41,3% през 2021 г. спрямо 28,7% за S&P 500, превръщайки годината в най-силната от 1976 г. насам. Индустриалният и складовият сектор са били сред най-силно представящите се през 2021 г.

Натрупаното търсене в предишните две години е помогнало за силната минала година, отбелязва Хафеез.

Сключването на сделки е било разбираемо бавно през първата година на пандемията, но се е забавило и в годината преди COVID-19 заради опасения, че силният икономически цикъл приближава края си.

Обемът на сливанията и придобиванията при тръстовете за инвестиции в недвижими имоти е достигнал 25 млрд. долара през 2019 г., което е значителен спад спрямо 86 млрд. долара година по-рано, показват данните на JLL. След рецесията заради пандемията повечето имотни сектори се възстановиха по-бързо от очакваното, а сделките се възобновиха.

Все още се сключват големи сделки.

Миналия месец Blackstone се договори за закупуването на собственика на апартаменти под наем Preferred Apartment Communities за 5,8 млрд. долара. А тръстът за инвестиции в имоти Cedar Realty Trust съобщи, че ще продаде портфейла си с търговски центрове с преобладаващи хранителни магазини на частен купувач за сумата от 840 млн. долара, а оставащите си активи и някои задължения – на публично търгуван тръст за инвестиции в имоти, отбелязва JLL.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:08 | 08.09.22 г.
fallback