IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конфликтът в Украйна отказва инвеститорите в имоти в САЩ от големи сделки

Сливанията и придобиванията при тръстовете за инвестиции в недвижими имоти отвъд Океана достигнаха рекорд миналата година

18:05 | 19.03.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Joe Buglewicz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Joe Buglewicz/Bloomberg

Публично търгуваните инвеститори в имоти в САЩ се радваха на рекордна година за сливанията през 2021 г., но войната в Украйна и ускоряващата се инфлация заплашват да забавят сключването на сделки през второто полугодие, пише Wall Street Journal

Сливанията и придобиванията на тръстове за инвестиции в недвижими имоти са възлезли на 140 млрд. долара миналата година, което е исторически връх, сочат данни на консултантската компания JLL.

Дейността е стимулирана от натрупаното търсене и силното представяне на имотите в повечето сектори, коментира Шехеряр Хафеез, управляващ директор за капиталовите пазари в JLL.

По-големите сделки са подкрепили големия общ обем миналата година, като средният размер на сделките е достигнал 7 млрд. долара през 2021 г. спрямо среден размер от 3,6 млрд. долара предходното десетилетие, сочат данните на JLL. При една от по-големите сделки Vici Properties се договори да купи MGM Growth Properties за сумата от 17,2 млрд. долара, включително дълга. Blackstone и Starwood Capital Group придобиха собственика и оператор на хотели Extended Stay America за 6 млрд. долара, най-голямата сделка в хотелската индустрия миналата година.

Хафеез очаква инерцията да продължи поне до юни.

„Наблюдаваме много по-голяма активност от нашите клиенти“, казва той. Ръководители на компании бързат да финализират сделки, преди геополитическата картина да се влоши, а лихвите по кредитите да нараснат, допълва Хафеез.

Въпреки това членовете на борда на директорите на компанията са по-разколебани да одобряват големи придобивания, ако кризата в Украйна се разшири или предизвика вероятност от дългосрочно нарушаване на световните вериги за доставки и на американската икономика, отбелязва Хафеез.

„По отношение на нивата на рисковете за икономиката и свързаните с войната загуби на човешки животи, каквото сме смятали за потенциално вчера, днес потенциалът е по-голям“, коментира Седрик Лашанс, директор на анализите в компанията Green Street.

Макар че САЩ са по-изолирани от Европа от войната, а петролният и газовият им бизнес биха се възползвали, ако други страни откажат да купуват от Русия, продължителен конфликт ще влоши инфлацията при храните и енергията, отбелязва Лашанс. Това може да намали разходите за стоки от неосновна необходимост и да засегне особено търговските площи. Цялостната по-рискова икономическа картина вероятно ще намали броя на сделките, допълва той.

Индексът FTSE Nareit All Equity REITs, който следи публично търгуваните американски тръстове за инвестиции в недвижими имоти, нарасна с 41,3% през 2021 г. спрямо 28,7% за S&P 500, превръщайки годината в най-силната от 1976 г. насам. Индустриалният и складовият сектор са били сред най-силно представящите се през 2021 г.

Натрупаното търсене в предишните две години е помогнало за силната минала година, отбелязва Хафеез.

Сключването на сделки е било разбираемо бавно през първата година на пандемията, но се е забавило и в годината преди COVID-19 заради опасения, че силният икономически цикъл приближава края си.

Обемът на сливанията и придобиванията при тръстовете за инвестиции в недвижими имоти е достигнал 25 млрд. долара през 2019 г., което е значителен спад спрямо 86 млрд. долара година по-рано, показват данните на JLL. След рецесията заради пандемията повечето имотни сектори се възстановиха по-бързо от очакваното, а сделките се възобновиха.

Все още се сключват големи сделки.

Миналия месец Blackstone се договори за закупуването на собственика на апартаменти под наем Preferred Apartment Communities за 5,8 млрд. долара. А тръстът за инвестиции в имоти Cedar Realty Trust съобщи, че ще продаде портфейла си с търговски центрове с преобладаващи хранителни магазини на частен купувач за сумата от 840 млн. долара, а оставащите си активи и някои задължения – на публично търгуван тръст за инвестиции в имоти, отбелязва JLL.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Къв Вашингтон ще ходите бе, несретници, пиянската ви армия не може да стигне 1/3 от Украйна, то за Вашингтон бълнува! Украинците ви правят за смях на терен, opките ви даже вече не смеят да влязат в директен бой, то за Вашингтон бълнува, пряснорегистрираното тpoлче копейник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
Alex Silver
преди 2 години
Страх ги е, види се, че цунамито може да им срути новите имоти. Пък и старите. Ама пак продължават да се дървят. Некъв си ***** предлага руснаците да се обявят за непълноценна нация. Май този път ще се ходи до Вашингтон? Щото когато цяла Русия говореше на френски, гониха Наполеон до Париж. Когато говореха невски, ходиха до Берлин. Сега говорят на английски. Та къде ще спрат сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
У пана атамана золотого запаса немА :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
не конфликтът в Украйна , ами туй което крият зад него ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Конфликтът в Украйна отказва инвеститорите в имоти в САЩ от големи сделки == на крива ракета, космоса и пречи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още