fallback

Инвеститор: Цените на имотите спадат в САЩ и Европа, купувачи излизат от пазара

Предстоят бурни месеци, прогнозира Дейвид Стейнбах

13:35 | 14.06.22 г. 15

Снимка: Bloomberg LP

Имотните пазари в САЩ и Европа преживяват спад на цените, тъй като купувачи излизат от пазара, казва глобалният главен инвестиционен директор на компанията Hines, един от най-големите инвеститори в недвижими имоти в света, цитиран от Bloomberg.

Цените намаляват с около 5% до 10% спрямо година по-рано в някои страни, казва Дейвид Л. Стейнбах. Европа следва очертаната траектория от САЩ. „Мисля, че ни предстоят няколко бурни месеца. Тази година ще бъде в бурни води“, допълва той.

Компаниите преосмислят плановете си за разширяване заради по-високите разходи, казва Стейнбах. Растящите лихви водят до повишаване на разходите за финансиране, което още повече подкопава търсенето, допълва той.

„По-високата инфлация несъмнено се усеща на пазара на частни имоти. Възможностите за наддаване намаляват“, отбелязва Стейнбах.

Имотите може да бъдат убежище срещу инфлацията, тъй като някои наемни договори са индексирани, за да отразяват растящите цени. Но след повече от десетилетие на рекордно ниски лихви и анемична възвръщаемост на облигационните пазари цените достигнаха рекордни нива в много страни, което ги прави уязвими към растящите лихви по ипотечните кредити.

Базираната в Хюстън, щата Тексас, Hines управлява имотни активи за около 90 млрд. долара и има присъствие в 27 страни. Стейнбах беше в Абу Даби, за да се срещне с някои инвеститори във фонда си, които си партнират с него по проекти.

Пазарът на офис площи понесе най-тежък удар в САЩ, отбелязва Стейнбах. Търсенето на жилища под наем също започва да отслабва.

„Някои спонсори имат известни затруднения да намерят финансиране и само този фактор вече ограничава възможностите за наддаване“, допълва Стейнбах.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:27 | 14.09.22 г.
fallback