IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook не спира да наема служители

Над 10 хил. души работят за социалната мрежа, като ръстът за една година е 48%

14:15 | 23.04.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Facebook – социалната мрежа, която често се озовава на върха на списъците с най-добрите места за работа, увеличава броя на служителите си с невероятни темпове, пише Bloomberg.

Компанията, която в сряда отчете финансовите си резултати за тримесечието, миналия месец премина границата от 10 хил. служители. В края на март фирмата е имала 10 082 служители – това е увеличение на работната сила с 48% спрямо същия период на миналата година.

Това е голям скок, който няма как да не бъде забелязан. Google няма да обяви резултатите си до четвъртък, но компанията, която често е запитвана за бързото темпо на наемане на хора, се радва само на 12% ръст на броя на новите служители през 2014 г.

Със сигурност Google е пет пъти по-голяма от Facebook, но компанията за онлайн търсене всъщност е намалила броя на служителите си от второто до четвъртото тримесечие на миналата година, отчасти заради продажбата на Motorola Mobility на Lenovo.

Запитан за скоростта на наемане на нови хора, главният финансов директор на Facebook Дейв Уинър заяви, че компанията се разраства навсякъде и този растеж изисква повече проучвания и разработки.

„Продължаваме да сме доволни от способността ни да привличаме и задържаме големи таланти“, допълва той.

Главният финансов директор твърди още, че високият ръст на броя новоназначени във Facebook през последната година се дължи на няколко големи придобивания, включително на Oculus, LiveRail и WhatsApp. Това не е всичко. Тези фирми бяха малки, когато Facebook ги купи. Oculus беше на по-малко от две години и имаше едва 75 души персонал, когато Марк Зукърбърг постигна споразумение да придобие стартъпа, занимаващ се с проекти в сферата на виртуалната реалност. Рекламната компания LiveRail имаше 170 служители. За мобилното приложение за комуникация WhatsApp пък работиха 55 души.

"Те наемат масово“, коментира Брайън Визер, анализатор на Pivotal Research. “Всичко започна с Instagram”.

Мобилното приложение за споделяне на снимки имаше 13 служители през 2012 г., когато беше купено от Facebook за 1 млрд. долара. Сега за него работят около 200 души. Тази успешна история, както и другите сделки, сключени след нея, доведоха до това, че Зукърбърг имаше добрата воля да продължи да наема още и още хора, коментира Визер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още