IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook загуби битка с белгийски регулатор

Компанията трябва да спре да събира лична информация за хора, които нямат акаунти в социалната ѝ мрежа

12:24 | 10.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-голямата в света социална мрежа Facebook загуби битката с белгийския регулатор, отговарящ за опазването на личните данни. Съдът в Брюксел нареди на американския гигант да спре да събира лична информация за хора, които нямат акаунти в социалната мрежа, предава Bloomberg.

Facebook ще трябва да плаща глоба от 269 000 долара на ден, ако не се съобрази с решението на регулатора, посочва съдът в официално изявление, направено в понеделник.

Белгийският регулатор съди базираната в Менло Парк, Калифорния, компания, за това, че не е успяла да отговори на изискването да приведе своята политика за конфиденциалност в съответствие с местните закони. „Неуважителното“ отношение на Facebook към личните данни на потребителите без тяхното знание „трябва да бъде променено“, заяви през май Вилем Дебюклер, президент на регулатора.

"Ако някой интернет потребител не притежава акаунт във Facebook, социалната мрежа вече ще трябва изрично да поиска съгласието му и да предостави необходимите обяснения“, коментира съдът в Брюксел.

28-те регулатора в Европейския съюз (ЕС), отговарящи за опазването на личните данни, координират националните разследвания за евентуални нарушения на законите в ЕС от променената политика на Facebook по отношение на личните снимки и данни. Холандските регулатори бяха първите, които поставиха под въпрос ходовете на Facebook, след като социалната мрежа обяви новите си правила, които влязоха в сила през януари.

Facebook ще обжалва решението на съда, обяви говорителят на компанията Сали Олдъс.

Фирмата твърди, че може да бъде разследвана за защитата на личните данни само в Ирландия, където е базирано европейското ѝ седалище. Този аргумент тя използва и в други страни, включително в Германия.

Белгийският регулатор, който твърди, че има правомощието да разглежда възможните нарушения на правата за неприкосновеност на личния живот на своите граждани, по-рано тази година заяви, че е притеснен от факта, че Facebook може да следи потребителското поведение, използвайки своите т.нар. социални плъгини - бутоните „Харесвам“ и „Сподели“, коментарите и други инструменти в платформата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още