IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Snapchat може да подаде документи за IPO до края на годината

Технологичният стартъп си е осигурил кредитна линия с помощта на Morgan Stanley

10:57 | 09.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Технологичният стартъп Snapchat Inc., известен с приложението си за споделяне на изчезващи след определено време снимки и видео, е водил преговори с инвестиционни банки за своя борсов дебют, съобщава The Information, позовавайки се на свои източници. Документите може да бъдат подадени до края на 2016 г. или в началото на 2017 г. и така самото първично публично предлагане може да стартира през пролетта.  

Въпреки това няма определена дата или дори само фиксирано споразумение. Говорител на компанията заяви пред CNet, че графикът за IPO-то зависи от много фактори, върху много от които дружеството не може да влияе.

Към края на май, когато базираната в Лос Анджелис Snapchat привлече нови 1,8 млрд. долара, компанията се оценява на около 17,6 млрд. долара. Сред инвеститорите са Kleiner Perkins Caufield & Byers, IVP и Benchmark, както и китайският гигант в сферата на електронната търговия Alibaba и фондът Fidelity Investments.

Очаква се през тази година приходите на стартъпа да достигнат 366,7 млн. долара, почти шест пъти над миналогодишните 59 млн. долара. За следващата година се очакват приходи за около 1 млрд. долара. Компанията има около 150 млн. дневно активни потребители.

За монетизирането Snapchat залага на рекламата. Представената наскоро програма „Snap Ads Between Stories“ представлява реклами, появяващи се между постовете на различни контакти, с което споделянето на даден потребител не се прекъсва. Нова е и функцията „Snap Ads“, при която с желана реклама потребителят може да инсталира рекламираното приложение или да изгледа подробно видео, както и да посети даден мобилен сайт. 

Според информация на Bloomberg стартъпът си е осигурил нова кредитна линия, при която Morgan Stanley е била водещата банка. Кредитната линия ще позволи на компанията да финансира своя растеж без „да разреди“ собствеността на акционерите.

И според Bloomberg услугата крои планове за първично публично предлагане, въпреки че все още е в начален етап и не са проведени сериозни разговори с банки. Според източник на агенцията Snapchat все още е в процес на избор на водещите банки за процеса.

Заради старта на този процес компанията преценява и всички аспекти на бизнеса си. Така преди няколко дни стана ясно, че тя ще се откаже от някои свои функции, сред които предоставянето на дневни истории от отделните градове, които обединяваха в едно всякакви неща – от концерти до кадри на сладки кученца в парка, заснети от потребителите. Вместо това приложението за споделяне на снимки и видео ще се фокусира върху т.нар. моменти на живо – видеа на специални събития, като честването на 4 юли и Super Bowl.

Около 15 куратори, които работиха по досегашната функция, ще загубят работните си места, твърдят запознати източници, на които се позовава  Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още