IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските регулатори отново погнаха Facebook заради WhatsApp

Този път те имат опасения, че социалната мрежа ги е подвела още по времето, когато е сключила сделката за придобиване на приложението

15:46 | 20.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американската компания Facebook получи антитръстово обвинение от регулаторите в Европейския съюз (ЕС), които твърдят, че компанията може да е ги е подвела, когато е поискала одобрение на сделката по придобиването на чат услугата WhatsApp през 2014 г., пише Bloomberg.

Най-голямата социална мрежа в света е изправена пред възможността да ѝ бъде наложена глоба до 1% от годишните ѝ продажби за това, че е предоставила „некоректна или подвеждаща информация“ по време на разглеждането на придобиването от ЕС през 2014 г.

До 31 януари компанията трябва да отговори на Европейската комисия (ЕК). Одобрението на сделката като цяло не е изправено пред рискове, посочват властите в официално изявление.

Facebook е поредният технологичен гигант, към който ЕС обръща поглед тази година, след като нареди на Apple да плати близо 13 млрд. евро и започна три отделни антитръстови разследвания на Google.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер заяви по-рано тази година, че властите имат въпроси към Facebook във връзка с промените в политиките ѝ, които позволиха реклама във Facebook и Instagram, базирани на данни, получени от WhatsApp.

Facebook е изправена пред разследвания от страна на европейските регулатори във връзка със сливането на данните си с тези на чат приложението. Освен това е разследвана от германски антитръстов орган за това, че е мотивирала потребителите да се регистрират в услугата, залагайки именно на поверителността на данните и фактът, че те не се предоставят на други услуги. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още