fallback

Мария Габриел: България може да стане регионален лидер за цифровизация

Скоро стартира обществена консултация по феномена фалшиви новини, каза еврокомисарят

10:30 | 29.10.17 г. 2

България има потенциал да се превърне в регионален лидер на Балканите, когато говорим за цифровизация. Това каза по „Нова телевизия” еврокомисарят, отговарящ за този ресор, Мария Габриел.

Според нея социалните мрежи днес оказват невероятно влияние за формиране на общественото мнение и затова е важно да говорим за първоизточниците на информация, за фактите. 

Габриел обяви, че скоро ще стартира обществена консултация и след това и работна група, която да излезе с конкретни мерки по феномена фалшиви новини, така че на европейско ниво да има конкретен инструментариум.

Като червена линия Габриел определи правото на гражданите за достъп до информация и правото им на информиран избор. По думите й демокрацията е право на информиран избор.

По отношение на киберсигурността еврокомисарят посочи, че е представен пакет от законодателни мерки. На европейско ниво 80% от фирмите споделят, че са били обект на кибератаки.

За Мария Габриел важна тема е и свободното движение на неличните данни и развитието на икономика на данните, която ако бъде разгърната до четири години, може да съставлява 4% от БВП.

"Поемаме председателството в ключов момент, в който говорим за бъдещето на ЕСБългария може да има невероятна роля. Сега е време за обединение в страната, а не за разделение. България се превръща във фактор”, каза еврокомисорят по повод предстоящото българско председателство.

"Брюксел гледа на България като на устойчив партньор, който се движи в правилната посока", допълни тя. 

Относно конфликта в Каталуния, тя коментира: „Това беше незаконен референдум. Наш събеседник остава Мадрид и испанското правителство. Много е важно да се запази диалогът".

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още