IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook залага на изкуствения интелект, за да пребори самоубийствата

Тестовата фаза на програмата е показала добри резултати в САЩ, сега се разширява извън страната

10:52 | 28.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-голямата в света социална мрежа Facebook Inc ще разшири своя софтуер с изкуствен интелект за бързо разпознаване на членовете на социалната мрежа, които имат самоубийствени мисли. Инициативата е с цел своевременно помагане на тези хора, предаде Ройтерс. 

Очаква се технологията да издирва автоматично индикации за самоубийствени мисли в посланията на потребителите, както в постваните от тях клипове във Facebook Live. Ако има такива индикации, служители на социалната мрежа ще бъдат информирани бързо, както и организациите, оказващи специализирана помощ на хората със самоубийствени мисли. Системата с изкуствен интелект ще проучва не само посланията на членовете на мрежата, но и отговорите на техните приятели.

Припомняме, че социалната мрежа тества този софтуер в САЩ от март, когато започна да сканира текстове на публикации в мрежата и коментари за фрази, които може да сигнализират намерения за самоубийство.

Компанията вече пусна методи, позволяващи на потребителите да подадат сигнал, ако смятат, че техен приятел иска да сложи край на живота си, но системата с изкуствен интелект ще позволи да се подава по-бързо информация за такива хора и дори да се откриват сигнали, които членовете на мрежата може и да не са забелязали.

След тестовия период в САЩ мрежата ще разшири системата и извън страната и накрая ще е достъпна навсякъде, с изключение на ЕС, казва Гай Роузън, вицепрезидент на Facebook Inc, отговарящ за управлението на продуктите на компанията. Личните данни в ЕС са защитени от по-строги закони, отколкото тези в САЩ, припомня AFP. 

През изминалите месеци на тестове респонденти са проверили повече от 100 пъти различни потребители, след като софтуерът на Facebook е установил намерение за самоубийство, пояснява Роузън. Освен това Facebook твърди, че се опитва да има на разположение специализирани служители всеки час, за да се обаждат те в случай на нужда на властите на местни езици. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още