fallback

Правилата за защита на личните данни ще струват на Facebook 4% от приходите й

Социалната мрежа е изправена пред значителни бизнес рискове

19:48 | 20.03.18 г.

Федералната търговска комисия на САЩ разследва Facebook относно използването на лични данни, съобщи Bloomberg News след информация, че британската компания за данни неправилно е получила достъп до информация за 50 милиона потребители на социалната мрежа.

Разследването ще проучи дали социалната компания е позволила на Cambridge Analytica да получи отребителски данни в нарушение на политиката на Facebook.

Представители на разследващите органи отказаха коментар.

Facebook е изправена пред значителни бизнес рискове от новите правила на Европейския съюз за защита на личните данни, които ще влязат в сила през май.

Компанията е обвинена, че не е информирала потребителите, че споделената от тях информация е предоставена и съхранявана от Cambridge Analytica - компания, работеща в сферата на данните, която се свързва с подкрепа за Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през 2016-а година.

Специалистите по защита на личните данни заявиха, че това е отличен пример за видовете практики, които трябва да се предотвратят или накажат с новия Общ регламент за защита на данните (GDPR).

Опасността, пред която е изправен Facebook, е двойна: спазването на правилата означава, че европейските потребители могат да се откажат от силно насочените онлайн реклами, които са направили Facebook машина за пари. Нарушаването на правилата може да подложи компаниите в Калифорния на глоби до 4% от годишните им приходи.

„Ако това се беше случило на Facebook след 25 май, когато GDPR влиза в сила, то щеше да струва на компанията 4% от приходите й в световен мащаб“, заяви австрийският защитник на личните данни и критикът на Facebook Макс Шремс.

Акциите на Facebook поевтиняха в понеделник със 7%, което е най-големият им спад от 2014 г. насам, изтривайки близо 40 млрд. долара от стойността на компанията, създадена през 2004 г. от Марк Зукърбърг.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:28 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още