IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенаторът, който иска да тикне Зукърбърг в затвора

Според Рон Уайдън главният изпълнителен директор и съосновател на Facebook умишлено е лъгал хората в очите им

10:40 | 04.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският сенатор&nbsp;Рон Уайдън.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Американският сенатор Рон Уайдън. Снимка: Ройтерс, архив

Американският сенатор Рон Уайдън иска главният изпълнителен директор и съосновател на Facebook Марк Зукърбърг да излежава ефективна присъда в затвора. Политикът оправда това екстремно настояване с факта, че ръководителят на най-голямата в света социална мрежа  умишлено е лъгал хората в очите.

„Марк Зукърбърг многократно излъга американския народ по темата за поверителността", каза Уайдън в интервю за американската медия Willamette Week. „Мисля, че той трябва да бъде подведен под отговорност лично - от възможността за глоба до затвор“. По думите му Зукърбърг е наранил много хора.

Уайдън сравнява случая с този на мениджър, който дава например фалшиви данни за финансовото състояние на бизнеса си и може за това да бъде подведен под отговорност лично.

Правен експерт от Университета в Орегон обаче заяви пред медията, че смята за малко вероятно поведението на Зукърбърг да бъде счетено за престъпление. Зукърбърг избяга от въпросите на акционерите дали би желал да се оттегли като изпълнителен директор или председател на Facebook. 

Сенатор Уайдън внесе през 2018 г. законопроект, т. нар. Закон за защита на данните на потребителите, който ще даде право на Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) да засилва натиска над компаниите, които нарушават поверителността на потребителите. Според законопроекта ръководителите могат да бъдат изправени пред опасността да попаднат зад решетките за срок от до 20 години и да бъдат глобени с до 5 млн. долара.

През юли Федералната комисия по търговия на САЩ глоби Facebook с 5 милиарда долара, най-голямата наложена някога от FTC глоба срещу технологична компания, след като през март 2018 г. започна да проучва практиките за поверителност на компанията. FTC се съсредоточи върху мащабно нарушаване на данните, което даде достъп на британската компания Cambridge Analytics до частни данни от 87 милиона потребители на Facebook. Facebook е трябвало да съобщи на потребителите кога техните данни се използват от трети страни, пояснява комисията.

Финансовият регулатор SEC също обяви, че Facebook ще плати глоба в размер на 100 милиона долара за заблуждаване на инвеститорите относно рисковете, пред които е изправена – заради злоупотребата с потребителски данни. „Повече от две години публичните оповестявания на Facebook представяха риска от злоупотребата с потребителски данни като само хипотетичен, докато Facebook е знаела, че разработчици на трети страни действително са злоупотребили с потребителските данни на Facebook“, заяви SEC през юли.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още