IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как бивш служител на Twitter беше обвинен, че е саудитски шпионин?

По думите на семейството на задържания Ахмад Абуамо той е честен и отговорен мъж. ФБР обаче не мисли така

20:01 | 11.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Twitter не разкрива подробности по случая. По думите на компанията достъп до подобна чувствителна информация има малък брой специално обучени и следени служители.

Няколко месеца след визитата в офиса в Сан Франциско Абуамо и представителя на властите в Саудитска Арабия вече са имали редовна комуникация. Двамата са си уредили и среща в Лондон.

Алмутаири, един от саудитските граждани, също обвинени по случая, е бил нает от компания, работеща за правителството на Саудитска Арабия, и се е свързал с Абуамо през ноември 2014 г. преди срещата в Лондон. Освен това е поддържал контакт с другия обвинен служител на Twitter – Алзабарах, твърди ФБР.

Бюрото посочва още, че докато е бил на работно пътуване за събитие на Twitter, Абуамо се е срещнал с човек от саудитските власти (по думите на източник – с Ал-Асакер). Срещата се е състояла в Лондон на 5 декември 2014 г. ФБР твърди, че служителят на Twitter е започнал да събира информация за част от потребителите на социалната мрежа. Два месеца по-късно Саудитска Арабия е започнала да прави плащания към Абуамо през един от неговите близки.

Абуамо напуска Twitter през май 2015 г. Връзките му със Саудитска Арабия обаче продължават и те са поискали помощ за спирането на някои акаунти в Twitter, коментират от ФБР. Абуамо, който продължава да получава плащания от кралството, се е свързал със свои бивши колеги, за да помогне за осъществяването на тези заявки. Въпросните контакти с правителството продължават месеци, дори и след преместването на Абуамо в Сиатъл и след като той започва работа в Amazon.

Мъжът става част от екипа на Amazon през 2015 г., скоро след като напуска Twitter, според информация от акаунта му в LinkedIn. Преди около година обаче той напуска и тази компания. Последната му работа в Amazon, близка до тази в Twitter, е била свързана с медийни партньорства в Близкия Изток и Северна Африка.

Говорителка на Amazon е потвърдила, че Абуамо е напуснал организацията преди повече от година, но не разкрива повече подробности.

Абуамо, който има бакалавърска степен по комуникации и политически науки от Университета на Вашинтон, е работил на няколко маркетинг позиции според профила му в LinkedIn. През 2007 и 2008 г. пък е работил за саудитска банка в Рияд. След като напуска Amazon, се вписва в социалната мрежа като дигитален консултант.

ФБР твърди, че се е свързало с Абуамо в Сиатъл още през октомври 2018 г. за връзките му със Саудитска Арабия. В рамките на тогавашното интервю Абуамо е направил фалшиви изявления, твърдят от ФБР. Той е заявил, че саудитските власти са му дали часовник на стойност около 500 долара и е получил 100 хил. долара от представител на властта. Освен това се е опитал да продаде часовника за 25 хил. долара, твърдят от бюрото, и е получил плащания за 300 хил. долара. По думите на ФБР мъжът е фалшифицирал фактура.

Сега Абуамо е изправен и пред обвинение, че се е опитал да подведе американските власти, освен че е работил като саудитски агент.

Финансовото състояние на Абуамо рязко се е променило тази година. Той е обявил фалит през август. В документите в съда се посочва, че средствата му са се свили до 15 хил. долара към сегашна дата от 159 хил. долара миналата година и 252 900 долара през 2018 г. Основният му източник на пари, съгласно документите за фалита, е било жилище, което е отдавал под наем в Airbnb. В някакъв момент той е бил и шофьор на услугата за споделени пътувания Lyft.

В петък Абуамо се яви пред съда, а съдията реши, че той може да бъде пуснат, но ще бъде следен с GPS. Засега обаче мъжът остава в ареста, тъй като въпросното решение се обжалва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още