IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служители са искали от Facebook политиците да не могат да изкривяват правилата

Нови документи показват, че компанията позволява на лица с десни възгледи да нарушават правилата, създадени да ограничат дезинформацията и вредното съдържание

18:00 | 25.10.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Безупречен неутралитет

Бивш изпълнителен директор на Facebook казва за FT, че Зукърбърг отдавна е казал на екипа си да целят това, което той определя като „безупречен неутралитет“.

Това е било особено важно около американските политически групи, казват служители, тъй като компанията не е искала да бъде обвинена, че нарушава кампанийни правила чрез дарение в натура.

Трима други бивши служители обаче казват, че са виждали как Facebook прилага свои собствени правила по непоследователен и опасен начин, особено по отношение на известни лица.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, който заведе дело срещу Facebook, Twitter и Google през юли, твърдейки, че незаконно са заглушили консерваторски гласове, от години обвинява Facebook в пристрастия, позовавайки се на доклад още от 2016 г., според които редакторският екип на компанията е избирал да не приоритизира новини, които биха били интересни на консерватори.

Facebook се е намесила с цензура срещу Facebook, когато той заяви, че Covid-19 е „по-малко смъртоносен“ от грип например.

Но бележка от декември 2020 г. твърди, че ходовете за сваляне на „повтарящи се нарушители“ често са били отменяни, след като са били „повлияни от приноса от публичната политика“. Служителят пише, че са били взимани решения да се изключват „публикуващи на базата на това, че са „чувствителни“ или има вероятност да си отмъстят“.

В съобщение при напускане друг служител, част от екипа за ограничаване на речта на омразата в платформата, обвинява Facebook, че има специално отношение към крайнодясната новинарска мрежа Breitbart, която от 2018 г. насам е включена в списъка с висококачествени медии на компанията. „Правим специални изключения в писмените си политики за тях и дори изрично ги одобряваме, включвайки ги като доверени партньори в наши основни продукти“, казва служителят.

Съвет за вътрешен надзор

През септември 2020 г. бележка призовава компанията да последва примера на други компании – например медии, отделящи продажбите и редакторския екип, и конкуренти като Twitter и Google, които имат по-ясно изразени екипи за безопасност.

В коментари под друга дискусия от юни 2020 г. един служител предлага идеята за създаване на „съвет за вътрешен надзор“, съставен от служители на Facebook, базирани в цял свят, за да помага на компанията при взимането на решенията. Тогавашният ръководител на приложението Facebook Фиджи Симо отговаря, казвайки, че Facebook работи по създаването на малък съвет за вътрешен надзор към борда.

Това очевидно е конфликт на интереси“, казва бивш служител от екипа по интегритет за FT. „Те трябва да бъдат възможно най-отдалечени един от друг, не да докладват на едни и същи шефове“, посочва той.

Facebook наскоро бе подложена на проверка, след като Wall Street Journal съобщи, че има вътрешна система наречена „кръстосана проверка“, която понякога се използва, за да защити високопрофилни потребители от наказания, дори когато нарушават правила на Facebook.

Компанията заяви, че работи, за да изчисти системата, която първоначално е била създадена, за да преглежда съдържание от политици, известни лица и журналисти, за да гарантира, че публикациите не са били изтривани погрешка, но бързо е обхванал милиони потребители. Тя допълни, че излиза от практиката да включва потребители в „бели списъци“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още