fallback

Мъск става „Главен туитър" и внесе мивка в централата на Twitter

Банките вече са започнали да изпращат обещаните от тях 13 млрд. долара за финансиране на придобиването на социалната медия

10:38 | 27.10.22 г.
Автор - снимка
Създател

В сряда предприемачът Илон Мъск промени биографичното си описание си в Twitter на "Главен туитър" и вкара кухненска мивка в централата на компанията, с което даде знак, че се готви да поеме контрола над нея в петък. Мъск публикува в Twitter видеоклип, на който се вижда как влиза във фоайето на централата на Twitter, носейки мивката, и отбелязва: "Влизам в централата на Twitter  – let that sink in!" (игра на думи - на английски sink означава "мивка", а идиомът sink in - "разбирам, осъзнавам").

Междувременно The Wall Street Journal съобщи, че банките са започнали да изпращат обещаните от тях 13 млрд. долара, за да подкрепят поглъщането на Twitter Inc. от Мъск, което е последният знак, че сделката за 44 млрд. долара за компанията за социални медии е напът да приключи до края на седмицата след месеци на обрати.

Късно във вторник Мъск изпрати т.нар. известие за заемане на средства до банките, които се съгласиха да му предоставят дълга за покупката, казва източник. Това дава началото на процес, който в момента е в ход и в рамките на който банките ще депозират средствата, за които са задължени, в ескроу сметка, след като изгладят окончателните детайли на договорите за дълг. 

След като бъдат изпълнени окончателните условия за приключване, средствата ще бъдат предоставени на Мъск, за да извърши сделката до крайния срок в петък.

Според вътрешна бележка, прегледана от The Wall Street Journal и Bloomberg, Twitter е съобщил на служителите си във вътрешнофирмено съобщение, че ще чуят новините директно от Мъск в петък.

Уведомленията за финансиране обикновено се изпращат три до пет дни преди датата, на която са необходими парите. При нормални обстоятелства тези документи са част от рутинните процедури по приключване на сделките, с които се занимават служителите от бек-офиса и които почти не се споменават. Но след като Мъск в продължение на месеци се опитваше да се откаже от сделката за закупуване на Twitter, преди да обърне мнението си и да се съгласи да я осъществи по-рано този месец, Wall Street и Силициевата долина са нащрек за доказателства, че той наистина ще я осъществи.

Ако Мъск приключи сделката, както сочат сегашните признаци, това ще сложи край на продължилата шест месеца корпоративна драма и акциите на Twitter няма да бъдат търгувани публично, а настоящите му акционери ще получат по 54,20 долара за всяка акция. Очаква се милиардерът предприемач да насочи влиятелната платформа в нова посока, тъй като изказва идеи за промяна на Twitter, включително чрез ограничаване на модерирането на съдържанието и въвеждане на нов бизнес модел.

Още в началото на този месец Мъск трябваше да се изправи срещу Twitter в съд в Делауеър във връзка със спряната сделка. Той твърдеше, че компанията го е подвела по отношение на бизнеса си, включително и по отношение на количеството спам в платформата. Twitter възрази, че той е търсил изход от ситуацията, след като пазарният спад го е стреснал. 

След това, в дните преди да се яви на изслушване, Мъск отново промени позицията си и предложи сделката да бъде сключена на първоначалната цена. Съдията, ръководещ съдебния сблъсък, отложи съдебния процес, насрочен за 17 октомври, и даде на Мъск срок до 28 октомври да приключи сделката.

Съдията Катлийн Маккормик заяви, че ако сделката не бъде сключена до тази дата, страните трябва да се свържат с нея, за да насрочат съдебен процес през ноември.

Приключването на сделката няма да бъде краят на историята за банките, които се съгласиха да помогнат за финансирането ѝ, включително Morgan Stanley, Bank of America Corp. и Barclays PLC. Те вероятно ще задържат дълга, вместо да го продадат на трети инвеститори, както е обичайно при такива сделки, до Нова година или по-късно. Тези кредитори биха могли да претърпят загуби в размер на 500 млн. долара, ако се опитат да продадат дълга на Twitter на сегашните пазарни нива, тъй като много инвеститори се притесняват от рецесия и ограничават новите експозиции към рискови облигации и заеми.

Как изглежда банковото кредитиране за сделката за Twitter?

Междувременно Мъск е казал на служители на Twitter Inc. в сряда, че не планира да съкрати 75% от персонала, когато поеме компанията. Той е отрекъл съобщената по-рано цифра в обръщение към служителите в офиса на компанията в Сан Франциско, казват пред Bloomberg източници, които са отказали да бъдат назовани, тъй като информацията не е публична.

Все още се очаква милиардерът да съкрати персонал в рамките на поглъщането, което предизвиква безпокойство сред служителите. 

А междувременно разликата между цената на акциите на Twitter Inc. и цената им от офертата за поглъщане на Мъск намаля до по-малко от 1 долар в сряда, а до крайния срок за приключване на сделката на стойност 44 млрд. долара, определен от съда, остават само два дни. Книжата на гиганта в областта на социалните медии затвориха с ръст от 1,1 % до 53,35 долара, след като бе съобщено, че главният маркетинг директор на Twitter Лесли Берланд е изпратил бележка до служителите, в която се казва, че Мъск ще се обърне към компанията в петък. 

Ако приемем, че сделката приключи по план, това ще сложи край на бурната шестмесечна търговия, в която акциите на Twitter се колебаеха почти ежедневно, докато инвеститорите се опитваха да преценят вероятността Мъск действително да завърши покупката. В един момент в началото на юли акциите на Twitter паднаха с около 40% под офертната цена на Мъск, след като главният изпълнителен директор на Tesla Inc. заяви, че се опитва да прекрати споразумението си за закупуване на компанията.

През тази седмица акциите на Twitter постоянно се доближаваха до офертната цена, след като Bloomberg News съобщи, че Мъск е казал на банкерите, които помагат за финансирането на сделката, че планира да приключи придобиването до петък. Тази дата съвпада с крайния срок, който съдията от Делауеър определи по-рано този месец, за да се избегне нов съдебен процес.

Акциите на компанията продължиха да поскъпват в следборсовата търговия, като цената им нарасна с 1,1% до 53,95 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:39 | 27.10.22 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още