IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск е сигурен, че ще приключи сделката за Twitter в петък

Очаква се парите – 13 млрд. долара, да бъдат задържани в ескроу сметка в четвъртък

22:14 | 25.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Илон Мъск е обещал в понеделник по време на видеоконферентна връзка с банкери, които мупомагат за финансирането на сделката, да приключи придобиването на Twitter Inc. до петък, твърди Bloomberg, като се позовава на запознати източници.

Банките, които осигуряват дългово финансиране в размер на 13 млрд. долара, са приключили с изготвянето на окончателното кредитно споразумение и са в процес на подписване на документацията, което е една от последните стъпки преди изпращането на парите на Мъск, казват източници, които са помолили да не бъдат назовавани, тъй като става въпрос за частна сделка.

Кредиторите от Wall Street, начело с Morgan Stanley, вече се подготвяха през последните седмици за финансирането на дълга, съобщи Bloomberg. Но нищо никога не е сигурно с Мъск, непостоянния милиардер, който само преди седмици се опитваше да се откаже от сделката. Последното развитие на събитията предполага, че той е на финалната права за приключване на сделката в определения от съда срок - 28 октомври.

Очаква се банките да получат една от последните формалности - известие за заемане - във вторник, а парите да бъдат задържани в ескроу сметка в четвъртък. Как изглежда банковото кредитиране за сделката за Twitter? Как изглежда банковото кредитиране за сделката за Twitter?

По време на разговора Мъск също така е обещал да помогне на банките след приключването на сделката да продадат дълга на фонд мениджъри.

Това е от ключово значение за групата от седем банки, които останаха в затруднено положение след внезапния обрат на Мъск по отношение на закупуването на Twitter в началото на октомври. Обикновено банките биха се освободили от дълговите си ангажименти към мениджърите на парични средства под формата на некачествени облигации и заеми с ливъридж преди приключването на сделката, но сгъстените срокове и глобалното влошаване на условията за кредитиране ги принудиха да запазят дълга в счетоводните си книги. 

Общата покупна цена на Twitter е 44 млрд. долара. Банките се ангажираха да осигурят дълговото финансиране през април - когато апетитът на инвеститорите към рискови активи беше по-стабилен - и първоначално се надяваха да продадат заеми с ливъридж за 6,5 млрд. долара и облигации с небанков произход за 6 млрд. долара, разделени поравно на обезпечени и необезпечени траншове.

Те предоставиха и 500 млн. долара от специален вид заем, който обикновено се държи от банките и се нарича револвираща кредитна линия, от която Twitter ще може да взема заеми и да ги изплаща до падежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още