IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WP: Мъск иска да съкрати 75% от служителите в Twitter

Социалната мрежа отрича наличието на такива планове, разговорите за придобиването стават все по-интензивни

09:01 | 21.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty Images News
Снимка: Getty Images News

Плановете на технологичния милиардер Илон Мъск за Twitter Inc. включват съкращаване на персонала с почти 75% в рамките на няколко месеца, твърди Washington Post, позовавайки се на документи за сделката, с които разполага. 

Мъск, чиято покупка на социалната мрежа на стойност 44 млрд. долара трябва да приключи до 28 октомври, ще намали персонала на Twitter до малко повече от 2000 души, в сравнение със 7500 души, които работят в момента, съобщава медията, цитирайки коментари на милиардера пред потенциални инвеститори. Мъск е казал на инвеститорите, че планира да съкрати персонала в първоначалната си оферта пред банкерите за финансиране, съобщи още през април Bloomberg, позовавайки се на запознати. 

Милиардерът, който е и главен изпълнителен директор на Tesla Inc., заяви по-рано този месец, че ще спази споразумението си да свали Twitter от борсата, с което сложи край на продължилата месеци съдебна битка за сделката. Дори ако Мъск не се окаже собственик на Twitter, компанията ще трябва да съкрати част от персонала си, за да намали разходите, твърди  Washington Post.

Сегашното ръководство на Twitter планира да намали заплатите на компанията с около 800 млн. долара до края на следващата година, което би означавало напускане на почти една четвърт от работната сила. Компанията също така планира да направи значителни съкращения в инфраструктурата си, включително в центровете за данни, които осигуряват функционирането на мрежата за повече от 200 милиона потребители, които влизат в нея всеки ден.

Мащабът на съкращенията, за които досега не е съобщавано, помага да се обясни защо мениджърите на Twitter са искали сделка с Мъск: офертата му на стойност 44 млрд. долара, макар и враждебна, е златен билет за компанията, която изпитва затруднения - тя може да помогне на ръководството да избегне болезнени съобщения, които биха деморализирали персонала и вероятно биха осакатили способността на услугата да се бори с дезинформацията, езика на омразата и спама.

Едвин Чен, специалист по данни, който в миналото е отговарял за спама и някои показатели на Twitter, а сега е главен изпълнителен директор на стартъпа за модериране на съдържание Surge AI, заяви, че последиците от подобни съкращения вероятно ще бъдат незабавно усетени от милиони потребители. Той заяви, че макар да смята, че Twitter е препълнен с персонал, съкращенията, предложени от Мъск, са „невъобразими" и биха изложили потребителите на Twitter на риск от хакерски атаки и излагане на обидни материали, като например детска порнография.

„Това би имало каскаден ефект, при който услугите ще се сринат, а хората, които останат, няма да имат институционалните познания, за да ги възстановят, и ще бъдат напълно деморализирани и ще искат да напуснат сами“, казва той. 

В четвъртък вечерта главният адвокат на Twitter Шон Еджет изпрати съобщение до всички служители, в което се казва, че компанията не разполага с потвърждение от Мъск за неговите планове. Собствените, по-малки по мащаб „дискусии за намаляване на разходите" на Twitter са били спрени след подписването на споразумението за сливане, казва Еджет. 

Във вътрешните групи на компанията в Slack служителите на Twitter са реагирали на новината с гняв и примирение, като са се подкрепяли един друг и са се шегували със сътресенията през последните няколко месеца.

Очаква се Twitter и Мъск да приключат покупката до следващия петък. Окончателното сключване напредва очевидно бързо след месеци на правни битки, казват източници, запознати с преговорите, които са говорили при условие за анонимност. Ако сделката бъде сключена, Мъск незабавно ще стане новият собственик на Twitter.

Всъщност шефът на Tesla вече се беше договорил за поглъщането с Twitter през април. През юли обаче той обяви споразумението за невалидно заради предполагаеми неверни твърдения за фалшиви акаунти. Twitter подаде иск за спазване на споразумението за покупка. В началото на октомври Мъск изненадващо поднови офертата си - при условие че съдебното дело около придобиването, в което шансовете му се смятаха за сравнително малки, бъде прекратено. Twitter отхвърли това. Компанията е подозрителна, защото Мъск поставя офертата си под условие за намиране на финансиране, като вероятно все пак си е оставил отворена задна врата.

В сряда по време на представянето на последните тримесечни данни на Tesla Мъск заяви, че той и другите инвеститори „очевидно" са платили твърде много за онлайн мрежата. Въпреки това той заяви също, че Twitter има „невероятен потенциал". Изказването му поне звучеше така, сякаш вече се е примирил да сключи скъпата сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
Julius_BG
преди 1 година
Еми ако по цел ден кесят у фейса - ше ги изволни не, ами..... !!! :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още