IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter стартира „обща амнистия“ за почти всички затворени акаунти

Тя няма да важи за онези, нарушили закона или участвали в „крещящ“ спам

09:04 | 25.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Илон Мъск заяви, че от следващата седмица Twitter Inc. ще разшири значително възстановяването на спрени потребителски акаунти, което е сериозен обрат в политиките на сайта за модериране на съдържанието, предава Bloomberg.       

В отговор на анкета, проведена от Мъск, около 72% от участниците гласуваха в полза на „обща амнистия“ за спрените акаунти в Twitter, „при условие че не са нарушили закона или не са участвали в „крещящ“ спам“. В четвъртък Мъск заяви, че амнистията ще започне следващата седмица.  

Откакто купи Twitter, милиардерът възстанови редица акаунти, включително на бившия президент Доналд Тръмп, на осмиващия християнството сайт Babylon Bee и на канадския автор на книги за самопомощ Джордан Питърсън. 

Макар че преди това Мъск беше заявил, че няма да бъдат възстановявани акаунти преди сформирането на Съвет за модериране на съдържанието, той обвини групите активисти, че са нарушили сделката за съвета. По-конкретно Мъск туитна, че „голяма коалиция от политически/социални активистки групи се съгласи да не се опитва да убие Twitter, като ни лиши от приходи от реклама, ако се съглася с това условие. Нарушиха сделката“.

Условието е било да се създаде съвет за модерация на съдържанието. Милиардерът не разкри подробности за споразумението. Той отговаряше на един от своите последователи, който обвини новия собственик на Twitter в лъжа, когато през октомври обеща, че ще сформира въпросния съвет за модериране на съдържание и че „няма да се вземат важни решения за съдържанието или възстановяването на акаунти, преди този съвет да се събере“.

По-рано този месец множество групи за граждански права призоваха рекламодателите да спрат рекламите си в Twitter след увеличаване на речта на омразата в сайта и след като компанията уволни хиляди служители – ход, който групите се опасяват, че ще попречи на способността на платформата да модерира насаждащото омраза и друго проблемно съдържание.

В отговор на твърденията на Мъск Дерик Джонсън, главният изпълнителен директор на Националната асоциация за развитие на цветнокожите, посочва, че групите за граждански права „никога не биха сключили подобна сделка“ и че „демокрацията винаги е на първо място“.

Мъск описва себе си като абсолютист на свободата на словото и казва, че Twitter като цяло трябва да се намесва само за да спазва местните закони. Откакто купи Twitter за 44 млрд. долара миналия месец, той направи мащабни промени в компанията - съкрати персонала ѝ, таксува потребителите за маркировката „проверено“ в Twitter и преработи модерирането на съдържанието на платформата.  

Преди Мъск да поеме управлението на Twitter, компанията забраняваше или спираше акаунти за поведение като преследване, расистки обиди и доксинг - форма на тормоз, при която насилникът публикува лична или идентифицираща информация за някого в интернет. След бунта в Капитолия на 6 януари 2021 г. Twitter спря повече от 70 000 акаунта, които според нея са разпространявали съдържание, свързано с конспиративната теория QAnon.

Анкетата в Twitter, която Мъск започна в сряда, регистрира 72,4% от гласовете в полза на възстановяването на спрените акаунти и 27,6% против. Анкетата събра повече от три милиона гласа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още