IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затварянето на офиса на Twitter в Брюксел повдига въпроси за онлайн сигурността

Властите в Европейския съюз гледат с тревога на случващото се със социалната мрежа

20:45 | 24.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Twitter разпусна целия си офис в Брюксел, което предизвика опасения сред властите в Европейския съюз дали социалната мрежа ще спазва строгите правила на блока за контрол на онлайн съдържанието, пише Financial Times.

Джулия Мозер и Дарио Ла Наса, които отговаряха за дигиталните политики на Twitter в Европа, са напуснали компанията миналата седмица, твърдят петима източници, запознати с въпроса.

Мозер и Ла Наса ръководеха усилията на компанията да изпълнява кодекса на ЕС за дезинформацията и знаковия Закон за цифровите услуги на блока, който влезе в сила миналата седмица и определя нови правила за това как технологичните гиганти трябва да предпазват потребителите онлайн.

Други директори на Twitter от малкия, но особено важен офис в Брюксел, смятан за ключов проводник на европейските политики, също са напуснали в началото на месеца – по време на съкращенията в цялата компания, които доведоха до отсраняването на половината от работната сила, наброяваща общо 7500 души.

Мозер и Ла Наса са оцелели първоначалните съкращения, но вече не работят там, след като миналата седмица новият собственик на компанията Илон Мъск даде ултиматум на служителите да се съгласят с „хардкор култура на работа“ или да си тръгнат. Не е ясно дали двамата са подали оставки или са били съкратени.

Те не са пожелали да коментират темата. Twitter не е отговорила на запитването за коментар.

Напусканията в Брюксел са симптоматични за глобална тенденция, простираща се от Индия до Франция, където местни директори, които заемаха ключови позиции за връзки с властите, внезапно напуснаха организацията през последните седмици.

Това доведе до нарастващи притеснения дали компанията разполага с персонал, който да гарантира спазването на местните закони, предназначени да контролират онлайн съдържанието, което потенциално прави компанията уязвима за съдебни дела и регулаторни действия.

„Разтревожена съм от новината за уволнението на толкова голям брой служители на Twitter в Европа“, коментира Вера Йоурова, заместник-председател на ЕС, която отговаря за кодекса, свързан с дезинформацията. „Ако искате ефективно да засичате и да предприемате действия срещу дезинформацията и пропагандата, това изисква ресурси“.

„Особено в контекста на руската дезинформационна война, очаквам Twitter напълно да спазва законите на ЕС и да изпълнява ангажиментите си. Twitter е много полезен партньор в борбата срещу дезинформацията и незаконната реч на омразата и това не трябва да се променя“, посочва още тя.

Днес Европейската комисия публикува данни, които показват, че премахванията на реч на омразата от Twitter са спаднали с около 5% на годишна база.

Всичко това се случва докато опитите на Мъск да промени бизнеса на Twitter се сблъскват с проблеми, особено в верификацията на идентичността на потребителите.

Милиардерът предприемач, който придоби социалната мрежа за 44 млрд. долара миналия месец, отложи повторното пускане на абонаментната услуга Twitter Blue, докато не се гарантира, че някой няма да се представя за друг в социалната мрежа.

Мъск планираше да пусне Twitter Blue на 29 ноември след неуспешния ѝ старт по-рано този месец, когато се появиха злоупотреби с функцията за „синя отметка“ от различни имитатори в платформата.

Освен това различни марки изразиха притесненията си дали платформата остава сигурно място за рекламиране, предвид предишните обещания на Мъск да облекчи правилата за модериране на съдържанието и решението му да отмени забраните за блокирани потребители като предходния президент на САЩ Доналд Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още