IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не харесвате Мъск? Работете за нас! Технологичните фирми влизат в битка за бившите кадри на Twitter

Редица фирми виждат в кризата в социалната мрежа възможност за собственото си развитие

22:20 | 22.11.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Отблъснати сте от грубия стил на управление на Илон Мъск? Преместете се при нас!

С подобни думи технологичните фирми, гладни за кадри, се опитват да привлекат хилядите бивши служители на Twitter, съкратени от социалната мрежа след смяната на собствеността, предава Ройтерс.

Twitter уволни висши мениджъри и направи драстични съкращения на работните места с кратко предизвестие след бурното поглъщане от Мъск. Около половината работна сила – близо 3700 служители - загуби работата си.

Съобщава се, че стотици други са се оттеглили в резултат на мащабните реформи на Мъск. В понеделник ръководителят на френските операции на гиганта се оказа поредният старши мениджър, който напусна.

Предвид всичко това, някои компании сега се опитват да привлекат опитни инженерни таланти, като апелират за обръщане на гръб на методите на най-богатия човек в света.

Кейти Бърк, главен директор по човешките ресурси в американската софтуерна компания Hubspot, разкритикува Мъск заради информация, че е уволнил група служители, които са недоволствали по негов адрес във вътрешните канали в Slack на компанията. Ройтерс не е успяла да провери информацията.

„Да бъдеш критикуван е част от работата на лидера“, написа тя в публикация в LinkedIn. „Великите лидери признават, че дебатите и несъгласието ви правят по-добри и са част от процеса. Ако искате място, където можете да не сте съгласни (по любезен, ясен начин, разбира се) с хората, Hubspot наема“.

До края на деня в понеделник публикацията на Бърк е получила над 35 хил. положителни реакции в LinkedIn.

Twitter и Мъск не са отговорили на запитването за коментар.

Други компании имат сходен подход с този на Hubspot. Аманда Ричардсън, главен изпълнителен директор на стартъпа CoderPad, който разработва софтуер за подбор, публикува отворено писмо до напусналите Twitter. Цитирайки първоначалната забрана на Мъск за работа от дистанция, Ричардсън описва придобиването на социалната мрежа от него като „изключително вбесяващо, депресиращо и демотивиращо“.

„В CoderPad вярваме, че вашите умения казват всичко. Не къде седите. Не дали спите на работа. Не дали работите седем дни седмично по 18 часа на ден“, посочва тя.

Други големи американски технологични фирми като Meta и Amazon също съкратиха хиляди служители в последните седмици заради несигурната икономическа обстановка.

Но публичните критики към Мъск подчертават силното търсене на висококвалифицирани дигитални работници в някои части на индустрията.

Скорошен доклад на Gartner установи, че все по-големите усилия за дигитализация на бизнеса и правителствата са създали „свръхконкурентен“ пазар за таланти с технически профил.

Масовите съкращения на работни места и публичните оставки в Twitter предизикаха притеснения, че фирмата освобождава жизненоважен персонал и опасения, че компанията може да се сблъска с технически проблеми.

Майкъл Уининг, главен изпълнителен директор на американската облачна и софтуерна компания Calix, описа скорошните събития в Twitter като „обезпокоителни“ и в подобна публикация в LinkedIn обеща на новите служители, че ще се насладят на корпоративна култура, която „тръгва от членовете на нашия екип“.

„От наша гледна точка това е страхотна възможност, защото хората, които не биха говорили с нас преди, са разочаровани и търсят“, коментира Уийнинг пред Ройтерс. „Токсичната култура кара хората да казват: „Стига вече!“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 22.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
onezero007
преди 1 година
Те изгонените едва ли са програмисти, по-скоро се е отървал от либерал фашагите модератори на съдържание и факт чекурите - от тия по-безполезна пасмина няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още