IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масовото напускане на служители на Twitter поставя под въпрос управленския подход на Мъск

Голяма част от служителите не са готови да работят с "опрян пистолет в главата"

10:14 | 19.11.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Първият ден на Twitter 2.0 започна хаотично, след като лавина от служители отхвърли ултиматума на Илон Мъск да се ангажира да бъде„хардор“, а той бързаше да промени социалната мрежа по свой вкус.

По-малко от 24 часа след натрупването на масови оставки, Мъск призова останалите си служители да се върнат на работа в петък сутринта, като в поредица от имейли до работниците каза, че „всеки, който действително пише софтуер“, трябва да се яви в централата на компанията в 14:00 ч. местно време, допълвайки, че само тези, които не могат физически да стигнат или имат спешен семеен случай, са извинени.

Той каза, че планира лично да бъде в централата на Twitter до полунощ, а след това отново в събота сутринта, като предложи на служителите, базирани на други места, да летят до Сан Франциско, припомня Wall Street Journal.

Имейлът бележи внезапна промяна, след като Twitter каза на служителите, че офисите им ще бъдат затворени до понеделник. Онези, които са избрали да не кликнат върху отговора „Да“ в четвъртък – което на практика означава, че са подали оставка според условията на Мъск – не са загубили достъп до служебните си имейли до петък сутринта, което подчертава несигурността. Тези служители са започнали да губят достъпа до работните си акаунти в петък следобед, посочва част от тях.

Точният обхват на оттеглящите се не е ясен, но служители изчисляват, че са стотици или повече. Мъск вече съкрати персонала приблизително наполовина по-рано този месец, около седмица след като завърши придобиването на Twitter за 44 млрд. долара и уволни много от контракторите миналия уикенд. Към началото на тази година Twitter имаше около 7500 служители.

Мъск призна за масовото напускане късно в четвъртък в Twitter, заявявайки: „Най-добрите хора остават, така че не съм много притеснен“. Когато някой в Twitter спекулира, че персоналът е намалял до 900 души, друг директор – Робин Уилър, отговори, че броят е „много по-голям от това“.

Късно в петък Уилър, която беше вицепрезидент на Twitter за клиентските решения в САЩ и основна връзка с рекламодателите, е напуснала компанията, споделят източници, запознати с въпроса. Тя туитна в минало време, че нейният екип и клиентите „винаги са били моят първи и единствен приоритет“ и се подписа с козируващо емоджи, което служителите на социалната мрежа приеха като сигнал за оттеглянето ѝ.

Уилър е отказала да съкрати служители, които тъкмо са били подписали обещанието на Мъск, което включва ангажимент да работят усилено, за да развият платформата, казват източниците.

Twitter не е отговорил на запитванията за коментар относно оставките. Компанията, която отчете загуба в 8 от последните 10 фискални години, по-рано заяви, че намалението на броя на служителите е необходимо, за да „постави Twitter на здравословния път“.

В петък сутрин Мъск туитна, че възстановява няколко акаунта, включително на комика Кати Грифин и на сатиричното издание Babylon Bee, които по-рано бяха блокирани. По думите му решение дали да бъде възстановен профилът на Доналд Тръмп не е взето и че насаждащите омраза публикации ще бъдат „деактивирани и демонетизирани“, така че хората да не могат да намерят такова съдържание, освен ако не го потърсят изрично.

Много напускащи служители твърдят, че се оттеглят с мъка, но казват, че събитията от последните три седмици, откакто Мъск пое поста, се усещат като камшичен удар.

Twitter отдавна насърчава служителите да си говорят на вътрешно ниво, както подобава на платформа, проектирана около коментарите в реално време. Откакто Мъск пое поста обаче, много работници казаха, че са разочаровани от липсата на комуникация и склонността на Мъск да прави големи промени за кратко време.

Последна актуализация: 10:15 | 19.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
melon
преди 1 година
*** - пpоcт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
melon
преди 1 година
Той се опитва да извива ръцете на хора, които лесно ще си намерят друго работно място.Доказва една от любимите ми сентенции, че и най-умния си е малко ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още