IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истинският тест в Twitter 

Ще има ли достатъчно инженери и IT специалисти, които искат да бъдат хардкор? 

16:03 | 18.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Илюстрация: Investor.bg
Илюстрация: Investor.bg

В четвъртък вечерта изтече крайният срок, в който служителите на Twitter Inc. трябваше да изпълнят последното искане на Илон Мъск: да се ангажират да бъдат „хардкор" или да напуснат компанията.

„Това ще означава да работите дълги часове с висока интензивност", пише Мъск в имейл в сряда. „Само изключителното представяне ще представлява положителна оценка“. 

За един стар репортер на Tesla Inc. като Дана Хъл от Bloomberg имейлът звучи познато. Призоваването на служителите да бъдат „хардкор“ - или дори „ултра хардкор“ - е дългогодишна управленска техника на Мъск.

През 2012 г., когато Tesla тъкмо беше започнала да доставя първите си седани Model S, Мъск изпрати два имейла, които са класика в жанра.

Първият дойде през юни с тема „Ултра хардкор". В него Мъск предупреждава, че увеличаването на производството на Model S ще изисква „екстремни усилия". 

„Моля, подгответе се за интензивност, която е по-голяма от всичко, което повечето от вас са изпитвали досега", пише той. „Революцията в индустрията не е за хора със слаби сърца, но няма нищо по-удовлетворяващо и вълнуващо и аз лично ще се уверя, че тези, които постигат изключителни резултати, ще бъдат възнаградени по изключителен начин, както е справедливо и правилно“. 

Подобно на военен генерал, който сплотява уморените си войски, Мъск заявява, че този натиск е ключов за превръщането на Tesla в „невероятно ценна компания, която драматично променя света“ или „просто в поредната бележка под линия в историята", припомня в свой коментар Хъл. 

„Моля, говорете с вашите съпрузи, деца, роднини и приятели и им обяснете това, което казах в този имейл", пише той тогава. „Това, което намеквам, е, че те ще ви виждат много по-малко през следващите шест месеца и ще има почти нулева отпуска. Моля, намалете почивките и плановете за пътуване до абсолютния минимум, необходим за запазване на здравия разум и избягване на развода. Говоря съвсем сериозно“. 

В края на писмото Мъск заявява, че е на разположение 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, „докато мога да си поемам дъх“.

Въпреки приликите между мейлите на Мъск има голяма разлика между Tesla от 2012 г. и Twitter от 2022 г. Преди десетилетие Tesla беше новосъздадена компания, която се опитваше да се пребори с традиционните производители на автомобили. Никой не мислеше, че стартъп за електромобили в Силициевата долина ще може да се справи с Детройт или Германия и да оцелее. Ясната мисия на Tesla, както и усърдието и огромният устрем на Мъск, вдъхновиха десетки млади инженери да се присъединят към каузата. Работата за Мъск в онези ранни дни беше зашеметяваща и вълнуваща.

Мъск даваше пример. Той влагаше почти цялото си време и внимание в Tesla и очакваше същото в замяна. Служителите знаеха с какво се захващат: най-екстремният тренировъчен лагер в Силициевата долина. Tesla беше публична само от няколко години и акциите ѝ имаха потенциал за растеж.

Но служителите на Twitter - тези, които са останали - никога не са кандидатствали, за да работят за Мъск. Twitter вече беше една от най-големите социални мрежи в света преди агресивната оферта на милиардера за закупуване на компанията, унизителния му опит да се измъкне от сделката и тромавите му начални стъпки като „главен Туитър".

Придобиването оцени бизнеса на 44 млрд. долара и дори Мъск призна, че е надплатил, което може да не остави много плюсове за акционерите служители. Междувременно Мъск поддържа много корпоративни отговорности в други компании и заяви в съда в Делауеър тази седмица, че скоро няма да прекарва толкова много време в работа по Twitter.

Мъск изглежда е твърдо решен да изгони голяма част от служителите и подизпълнителите на Twitter, като уволнява критици, провежда по-традиционни съкращения и изисква всички да работят в офиса. Хардкор бележката може да е стигнала твърде далеч. Малко преди крайния срок, когато стана ясно, че повече служители ще приемат предложението му за обезщетение, отколкото се очакваше, Мъск изпрати имейл, в който смекчи тона си по отношение на дистанционната работа.

А може би всичко това е с цел да се освободи място за нови хора, които са достатъчно хардкор. Въпросът е дали има достатъчно такива, които са готови да се включат в тази борба.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

Финанси виж още