IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След ултиматума на Мъск стотици служители на Twitter напускат компанията

Как се прави малко състояние в социални медии? Започнете с голямо, шегува се милиардерът в мрежата 

09:30 | 18.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Централният вход на централата на Twitter. Снимка:  EPA/GEORGE NIKITIN
Централният вход на централата на Twitter. Снимка: EPA/GEORGE NIKITIN

Очаква се стотици служители на Twitter да напуснат изпадналата в затруднение компания за социални медии след ултиматума от новия собственик Илон Мъск, според който служителите трябва да работят „дълги часове с висока интензивност" или да напуснат. 

Ройтерс цитира анкета на приложението за работни места Blind, което проверява служителите чрез служебните им имейл адреси и им позволява да споделят информация анонимно - 42% от 180 души са избрали отговора за „Приемам опцията за напускане, свободен съм!". 

Една четвърт заявяват, че са избрали да останат „с неохота", а само 7% от участниците в анкетата казват, че са „кликнали с "да", за да остана, аз съм твърдоглав".

Мъск се е срещал с някои от най-добрите служители, за да се опита да ги убеди да останат, казват един настоящ служител и наскоро напуснал служител, който поддържа връзка с колегите си от Twitter.

Въпреки че не е ясно колко служители са избрали да не си тръгват, данните подчертават нежеланието на някои служители да останат в компания, в която Мъск побърза да уволни половината от хората си, включително висшия мениджмънт, и безмилостно променя културата, за да наблегне на дългите часове и интензивния темп на работа.

Според двама източници компанията е уведомила служителите си, че ще затвори офисите си до понеделник. Служителите по сигурността са започнали да гонят служителите от централния офис в четвъртък вечерта, казва един от източниците.

Мъск се включи в Twitter късно в четвъртък и заяви, че не се притеснява от оставките, тъй като „най-добрите хора остават".

Милиардерът собственик добави, че на фона на потока от оставки Twitter е достигнал най-високото си ниво на използване за всички времена.

„И току-що достигнахме още един рекорд в използването на Twitter...", каза той в акаунта си в социалната мрежа, без да уточнява подробности

Twitter, който загуби много от членовете на комуникационния си екип, не е отговорил на молбата за коментар.

Сред напусналите са много инженери, отговорни за отстраняването на грешки и предотвратяването на прекъсвания на услугата, което повдига въпроси за стабилността на платформата на фона на загубата на служители.

В четвъртък вечерта версията на приложението на Twitter, използвана от служителите, е започнала да се забавя според един от запознатите с въпроса източници, който смята, че публичната версия на Twitter е била изложена на риск от срив през нощта.

„Ако тя се счупи, няма кой да поправи нещата в много области", казва източникът, който е отказал да бъде назован от страх от отмъщение.

Според уебсайта Downdetector, който следи за прекъсвания на уебсайтове и приложения, съобщенията за прекъсвания на Twitter рязко са се увеличили от по-малко от 50 на около 350 в четвъртък вечерта.

Според бившия служител в частен чат в Signal с участието на около 50 служители на Twitter близо 40 от тях са заявили, че са решили да напуснат.

А в частна група в Slack за настоящи и бивши служители на Twitter около 360 души са се присъединили към нов канал, озаглавен „доброволно напускане", казва човек, запознат с групата.

В отделна анкета на Blind служителите са били помолени да оценят какъв процент от хората биха напуснали Twitter въз основа на тяхното възприятие. Повече от половината от анкетираните са преценили, че поне 50% от служителите ще напуснат.

По-рано в сряда Мъск изпрати имейл до служителите на Twitter, в който пишеше: „Занапред, за да изградим пробивния Twitter 2.0 и да успеем в един все по-конкурентен свят, ще трябва да бъдем изключително твърди“.

В имейла служителите са били помолени да кликнат върху „да", ако искат да останат на работа. Тези, които не отговорят до 17:00 ч. източно време в четвъртък, ще бъдат считани за напуснали и ще получат обезщетение, се казва в имейла.

В очевидна закачка към призива на Мъск служителите да бъдат „hardcore" (твърди, б. ред.), в четвъртък в биографиите на няколко напускащи инженери в Twitter имаше описание като „softcore инженери" или „екс hardcore инженери".

Докато оставките се трупаха на бюрото му, Мъск се пошегува в Twitter.

„Как се прави малко състояние в социалните медии?", написа той в Twitter. „Започнете с голямо“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още