IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масовото напускане на служители на Twitter поставя под въпрос управленския подход на Мъск

Голяма част от служителите не са готови да работят с "опрян пистолет в главата"

10:14 | 19.11.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Няколко служители посочват, че са били уволнени, след като са отправили критични забележки към Мъск в Twitter или вътрешно в Slack.

Отговорът от голяма част от работната сила на Twitter представлява отхвърляне на начина на управление на Мъск, който той използва с голям ефект в другите си компании – Tesla и SpaceX, и му помогна да стане най-богатият човек в света.

Последните сътресения със служителите в Twitter започнаха в малките часове в сряда, когато Мъск изпрати писмото си с ултиматум, в което се казваше, че компанията ще бъде „много по-инженерно ориентирана“, докато работи за създаването на това, което той нарича „Twitter 2.0“. „За да постигнем това, ще трябва да бъдем изключително хардкор“, написа той.

От години Twitter разчита на същия вид остри имейли, които служат за обвързване на неговите растящи организации с преследването на обща цел.

Работниците в Tesla и SpaceX отдавна казват, че са били вдъхновени от идеалите за спасяване на човечеството. Тези послания послужиха и за създаването на култура, в която тези, които не искат да действат толкова смело като Мъск, намират друго място за работа.

Преди около година например Мъск призова служителите в SpaceX да действат, в рамките на имейл, в който предупреди, че провалът може да означава фалит.

В Tesla той отправи подобни предупреждения. През 2012 г., когато автомобилният производител се подготвяше за важната задача да увеличи производството на луксозния седан Model S, той предсказа предстоящи трудни времена, като каза на екипите си да се задълбочат в работата. Предупреждението дойде в имейл със заглавие: „Ултра хардкор“.

„Моля, подгответе се за ниво на интензивност, което е по-голямо от всичко, което повечето от вас са изпитвали преди“, написа той. „Революционизирането на индустриите не е за хора със слаби сърца, но нищо не е по-възнаграждаващо и вълнуващо“.

Не грешеше. Компанията разшири производството си, а след това почти остана без пари, докато се надпреварваше да продава новите си превозни средства. До средата на 2013 г. обаче съдбата на автомобилната компания се промени, а колите ѝ постигнаха успех, подхранвайки ентусиазма на инвеститорите.

В Twitter Мъск се опитва да изрази интереса си към компанията в подобни алтруистични изявления – че иска да защити свободата на словото – но все още не е ясно дали това мотивира служителите по същия начин.

Няколко работници описват несигурността относно това, което ще доведе до Twitter 2.0, като основна причина защо са избрали да напуснат и да приемат предложението на Мъск за тримесечно обезщетение.

Някои служители казват, че са били подразнени от навика на Мъск в една нощ да изпраща имейли и заръки, които пречат на операциите. Като пример те посочват първия имейл на новия лидер до цялата компания миналата седмица, в който той прекрати гъвкавата политика за работа от дистанция с по-малко от един ден предизвестие.

Служителите казват, че Мъск е карал хората да работят по над 40 часа седмично, но твърдят, че не смятат, че има завладяваща визия, която да оправдае това. „Дългите часове във вършене на добра работа са страхотни, но не с опрян пистолет в главата“, казва работник, който е напуснал компанията в четвъртък.

Някои служители са споделили мотивите си за напускане. „Нямаше визия, споделена с нас. Няма 5-годишен план като в Tesla. Нищо повече от това, което всеки може да види в Twitter”, пише софтуерният инженер Питър Клоус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 19.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
melon
преди 1 година
*** - пpоcт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
melon
преди 1 година
Той се опитва да извива ръцете на хора, които лесно ще си намерят друго работно място.Доказва една от любимите ми сентенции, че и най-умния си е малко ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още