IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон атакува Мъск за по-слабата модерация на съдържанието в Twitter

Френският президент призова за по-голямо внимание върху публикуваното в популярната платформа

18:49 | 01.12.22 г.
Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg
Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Френският президент Еманюел Макрон разкритикува решението на Илон Мъск да отслаби политиките за модерация на съдържанието в Twitter по въпроси като дезинформацията за коронавируса. Освен това той заяви, че речта в платформата се нуждае от повече регулация, пише Bloomberg.

В интервю за ABC News преди срещата си с американския държавен глава Джо Байдън Макрон заяви, че вярва, че демокрациите са под „изключително силен натиск“ от различни сили, включително социалните мрежи, където потребителите могат да казват „налудничави неща за ваксините, пандемията, войната“.

„В момента сме изправени пред ситуация, в която само преди няколко дни Илон Мъск заяви, че ще разхлаби всички политики за модерация на съдържанието. Дезинформацията за Covid се завръща в Twitter”, коментира водещият на „Good Morning America” Джордж Стефанопулос. „Не прави ли той нещата по-зле?“

„Смятам, че това е голям проблем“, отговори Макрон. „Смятам, че трябва да му се обърне голямо внимание. Това, за което настоявам, което искам, е точно обратното – повече регулация“.

По думите на Макрон свободното слово в демокрацията трябва да е „базирано на уважение и политически ред“.

„Можете да демонстрирате, че имате свобода на словото, можете да напишете каквото поискате, но има отговорности и граници“, коментира той. „Ограниченията са, че не можете да излезете на улицата и да говорите растистки или антисемитски, не можете да поставите в риск живота на друг човек. Насилието никога не е оправдано в демокрацията“.

Макрон отправи критики към предходния американски президент Доналд Тръмп, който беше блокиран от Twitter след бунта в Капитолия на 6 януари 2021 г., организиран от негови поддръжници, вярващи, че резултатите от изборите са манипулирани. Наскоро Мъск възстанови профила на Тръмп в платформата.

„Когато в една от най-големите и най-старите демокрации в света може да има лидер и негови поддръжници, които нарочно решават да не признаят резултатите, защото това е човекът, когото не искат да видят на власт, това е началото на края на демокрацията“, посочва Макрон.

„Представям си, че много демократи не са били щастливи през 2016 г.“, продължава той. „Нахлуха ли в Капитолия? Не.“

В сряда регулаторите в Европейския съюз предупредиха Мъск, че Twitter е изправен пред забрана в блока, ако не наложи правила за модериране на съдържанието. Мъск е предупреден, че компанията може да получи глоби и не трябва произволно да възстановява акаунти, пише Financial Times.

При пристигането си в Белия дом Макрон заяви, че САЩ и Франция споделят общи предизвикателства, включително в сферата на „политиката и технологиите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още