IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta се впуска в битка за придобиването на Within

Федералната търговска комисия гледа под лупа сделката, за да не позволи на гиганта да засили доминацията си във виртуалната реалност

10:50 | 20.12.22 г.
Андрю Босуърт. Снимка: Bloomberg L.P.
Андрю Босуърт. Снимка: Bloomberg L.P.

Главният технологичен директор на Meta Platforms (компанията майка на Facebook) Андрю Босуърт коментира провалите в иновациите на най-голямата социална медийна компания в света, за да докаже, че трябва да ѝ бъде разрешено да придобие стартъп за виртуална реалност, пише Bloomberg.

Босуърт акцентира върху темата, говорейки пред Федералния съд в Сан Хосе, Калифорния, в ролята на свидетел на Meta във връзка с усилията ѝ да обори регулаторите, които искат да блокират сделката за Within – разработчик на популярното фитнес приложение с виртуална реалност  Supernatural.

Американската Федерална търговска комисия (FTC) твърди, че планът на Meta да придобие конкурент ще ѝ даде несправедливо предимство на процъфтяващия пазар за виртуална реалност. Аргументът е ранен тест за председателя на Федералната търговска комисия (FTC) Лина Кан и нейната по-агресивна позиция по антимонополни дела.

За да се противопостави на обвиненията на обвиненията на FTC, че Meta Platforms се е отказала от плановете си да разработи приложение за фитнес във виртуална реалност в полза на придобиването на Within, Босуърт коментира, че компанията, в която се прицелва гигантът, е уникална и е невъзможно нейният продукт да бъде повторен от друг, дори и с парите, които има Meta.

„Всички ресурси на света не могат да ти купят успех“, коментира Босуърт. „Това е особено вярно за дигиталното интерактивно съдържание“.

Той посочва приложения като Spaces и Venues – разработени, за да помагат на хората да взаимодействат с приятели във виртуална реалност – които са се провалили. Meta инвестира значително и промотира Horizon Worlds, наследник на Venues, коментира той. „Тя все още не е толкова успешна, колкото се надявахме да бъде“.

Американският окръжен съдия Едуард Давила притисна Босуърт относно твърдението му, че по-малките конкуренти могат да надминат компания с размера на Meta, защото са по-добри в разпределянето на ресурсите си. Ключовият въпрос според Босуърт е: „Има ли душа в нещото, което създавате?“. Според него простото клониране на приложение като Supernatural е рецепта за провал.

„В тях има изкуство“, обяснява Босуърт, допълвайки, че Within е уловила ключов момент, който резонира с голяма част от хората. „Не можете просто да хвърлите пари за това“, коментира той.

FTC съди Meta от юли във връзка със сделката, обвинявайки компанията, че се опитва да постигне монопол във виртуалната реалност по същия начин, по който Facebook придоби Instagram и WhatsApp, за да засили доминацията си в социалните мрежи. По време на управлението на Доналд Тръмп в САЩ агенцията съди гиганта в опит да разтрогне вече сключените сделки за тези приложения. Случаят още не е приключен.

Сегашният случай е първият, в който FTC превантивно оспорва сделка на Meta, която придоби повече от 100 по-малки компании през последното десетилетие. Технологични фирми и инвеститори следят отблизо делото поради опасения, че случващото се може да доведе до затруднения в придобиването на стартъпи като цяло.

В съда Босуърт обясни още каква е по-широката визия на Meta за виртуалната реалност. Компанията все още субсидира потребителите и разработчиците на приложения и продължава да губи пари от очилата за виртуална реалност, посочва той. Но придобиването на Within ще помогне на тази технология и Meta да направят крачка към устойчивостта, допълва той.

Давила твърди, че ще вземе решение до края на годината дали да блокира придобиването. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 20.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още