IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter спря функцията си за превенция на самоубийства

Компанията заяви, че прави промени по нея и очаква скоро да я пусне

10:09 | 24.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Социалната мрежа Twitter е премахнала функция, която насочва към горещи линии за предотвратяване на самоубийства и към други ресурси за безопасност на потребителите, търсещи определено съдържание. Това твърдят двама източници на Ройтерс, запознати с въпроса, според които това се случва по желание на новия собственик Илон Мъск.

След публикуването на статията в Ройтерс, ръководителят на отдела за доверие и безопасност на Twitter Ела Ъруин коментира пред информационната агенция, че става дума за „поправяне и обновяване“ на функцията. По думите ѝ тя е временно спряна, докато компанията върши работата по нея.

„Очакваме да я пуснем обратно през следващата седмица“, пише в имейл Ъруин.

За премахването на функцията, известна като #ThereIsHelp, не е съобщавано по-рано. При конкретни търсения в редица страни функцията показва в горната част на екрана контактите на организации, подкрепящи хора с проблеми с психичното здраве, ХИВ, сексуална експлоатация на деца, Covid-19, насилие, основано на пола, природни бедствия и свобода на изразяване.

Спирането на функцията увеличава загрижеността за благосъстоянието на уязвимите потребители в Twitter. Мъск каза, че импресиите и гледанията на зловредно съдържание намаляват, откакто той е поел управлението през октомври, и публикува графики, показващи низходяща тенденция, макар че изследователски групи, грижещи се за гражданските права, са установили, че има увеличение на туитовете с расови обиди и друго насаждащо омраза съдържание.

Отчасти поради натиска от групи за безопасност на потребителите, интернет услуги, включително Twitter, Google и Facebook, от години се опитват да насочат хората към добре известни организации, включително държавни горещи линии, когато подозират, че някой може да е в опасност.

В имейла си Ъруин от Twitter посочва: „Google се справя наистина добре с това в своите резултати от търсенето, а ние всъщност повтаряме част от нейния подход в промените, които правим“.

„Знаем, че тези подкани са полезни в много случаи, и просто искаме да сме сигурни, че функционират правило и продължават да са адекватни“, допълва тя.

Ейрлиани Абдул Рахман, който беше член на наскоро разпуснатата консултантска група за съдържание в Twitter, коментира, че изчезването на #ThereIsHelp е „изключително смущаващо и дълбоко обезпокоително“.

Обикновено се работи по промени във функциите паралелно, а не се спират напълно, споделя Рахман.

Базираната във Вашингтон AIDS United, която се промотира в #ThereIsHelp, както и iLaw – тайландска група, споменавана в подкрепа на свободата на изразяване, коментират пред Ройтерс, че изчезването на функцията е изненада за тях.

AIDS United посочва, че уебстраницата, към която е свързана функцията на Twitter, е привличала по около 70 гледания на ден до 18 декември. След това е имала общо 14 прегледа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 24.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още