IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговската комисия на САЩ задълбочава разследването върху Twitter

Заради новото ръководство на социалната мрежа FTC засилва разследванията си срещуплатформата 

09:11 | 21.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/JOHN G. MABANGLO
Снимка: EPA/JOHN G. MABANGLO

Федералната търговска комисия на САЩ задълбочава започналото тази есен разследване на практиките на Twitter Inc. за защита на личните данни и сигурността на данните след поглъщането на компанията от милиардера Илон Мъск, предава Bloomberg, като се позовава на свои източници.

През изминалия месец юристи на Федералната търговска комисия (FTC) са разпитали двама бивши висши ръководители за това дали Twitter е успял да спази споразумение с агенцията от 2011 г., след като Мъск е поел управлението, твърдят трима души, запознати с въпроса, помолили да не бъдат назовавани, тъй като става въпрос за поверително разследване. Придобиването на Мъск на 27 октомври доведе до напускането на много от ръководителите на компанията за социални медии, отговарящи за правните въпроси, защитата на личните данни и спазването на законодателството, което предизвика по-широко разследване.

FTC е попитала платформата дали разполага с достатъчно ресурси, за да спази споразумението. Първоначално Twitter не е коментирала темата, а FTC отказва коментар. 

Главният изпълнителен директор Мъск осъществи няколко спорни промени, откакто пое социалната мрежа. След като уволни ръководството и половината от персонала, през последните дни той предизвика безредици, като блокира потребителските акаунти на американски журналисти. След международни критики той оттегли това решение.

Мъск похарчи около 44 млрд. долара за платформата. Инвеститорите се надяват на добри печалби под негово ръководство. Един от инвеститорите, участващи в поглъщането, твърди, че очаква да увеличи петкратно инвестирания капитал. „Вярваме, че Twitter ще генерира четири-петкратна възвръщаемост само за няколко години", каза Рос Кестин, ръководител на Aliya Capital Partners, в изявление от вторник, цитирано от Ройтерс.

Рискът бил сравнително ограничен. Кестин се позова на успехите на Мъск в Tesla и SpaceX. Когато автомобилната индустрия по света просто произвеждаше „един и същ скучен продукт" отново и отново, Мъск създаде индустрия - каза той. „Когато НАСА не можеше да излети с ракетите си, визията на този човек излетя", пише Кестин. „Точно това ще се случи и с Twitter“, убеден е той. Кестин не коментира пред Ройтерс темите за настоящите предизвикателства при възстановяването на Twitter. Базираната в Маями компания Aliya управлява пари на богати семейства и е предоставила 360 млн. долара за сделката на Мъск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още