IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TikTok се опитва да си спечели съюзници в САЩ с повече прозрачност

Китайската компания има нов подход към все по-агресивния към нея Вашингтон

12:43 | 17.01.23 г.
Снимка: Yan Cong/Bloomberg
Снимка: Yan Cong/Bloomberg

След две години преговори с американските регулатори дали TikTok ще може да остане в САЩ, популярното приложение за кратки видеа се насочва към нов подход: по-голяма прозрачност, пише Wall Street Journal.

В скорошни разговори с властите във Вашингтон и с граждански организации TikTok е разкрила подробности относно сложен план за 1,5 млрд. долара, който цели да реорганизира операциите на компанията в САЩ, твърдят източници, запознати с въпроса.

По-рано TikTok до голяма степен пазеше в тайна плановете си от такива групи, тъй като технологичната компания продължава да преговаря с Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ (Cfius), която обсъжда как TikTok може да продължи да работи в страната.

Разговорите с американските власти станаха по-спешни за TikTok през последните месеци, тъй като федералните и щатските политици предприха стъпки за налагане на забрана на приложението на предоставени от правителството устройства. Конгресът също така обмисля законопроект, който да забрани TikTok в САЩ. Властите се позовават на опасения, че Пекин може да има достъп до данните на американските потребители в TikTok, или да влияе на това, което американците виждат в платформата – обвинения, които компанията отхвърля.

TikTok се надява, че подробностите за планираната ѝ реорганизация и обещаните мерки за осигуряване на надзор върху нейните алгоритми за препоръчване на съдържание ще убедят потенциалните съюзници във Вашингтон в способността на компанията да работи независимо от своята компания майка – базираната в Китай ByteDance, посочват източници, запознати с въпроса.

Говорителка на TikTok заяви, че вярва, че предложението адресира притесненията относно препоръчването на съдържание и достъпа до потребителски данни чрез нива на правителствен и независим надзор.

„Не чакаме да бъде сключено споразумение“, коментира тя. „Постигнахме значителен напредък в прилагането на това решение през последната година и очакваме с нетърпение да завършим работата по него, за да премахнем тези опасения“.

Създаването на система за мониторинг на тайните алгоритми, които стоят зад приложението за кратки видеа, се очертава като основна част от плана за успокояване на опасенията на САЩ относно съдържанието в услугата.

В разговор с Вашингтон директорите на TikTok са описали как Oracle и други трети страни ще преглеждат кода, свързан с начина, по който TikTok избира кои видеа да предложи на потребителите, както и как услугата определя кои видеа да премахне, допълват някои от източниците, запознати с преговорите.

ByteDance се опитва да подходи деликатно в преговорите с американските власти. Целта ѝ е да запази собствеността си върху TikTok в САЩ, но също така да направи операциите на приложението много по-прозрачни. Надеждата на компанията е, че с тези мерки приложението няма да представлява никаква заплаха за американските граждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още