IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Усилията за налагане на забрана за TikTok в САЩ се засилват

Има ново двупартийно предложение за блокиране на услугата на ByteDance в страната

16:46 | 14.12.22 г.
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Американският сенатор републиканец Марко Рубио представи двупартийно предложение за забрана на популярното китайско приложение TikTok, с което засилва натиска върху собственика ByteDance, на фона на опасенията на САЩ, че услугата може да се използва за шпиониране на американци и цензуриране на съдържание, предава Ройтерс.

Законопроектът ще блокира всички трансакции от всяка социална мрежа, която е под влиянието на Китай и Русия, посочват още от офиса на Рубио, добавяйки, че съпътстващ законопроект в Камарата на представителите на САЩ е подкрепен от конгресмена републиканец Майк Галахър и демократа Раджа Кришнамурти.

„Притеснително е, че вместо да насърчат администрацията да приключи своя преглед на TikTok във връзка с националната сигурност, някои членове на Конгреса решиха да настояват за политически мотивирана забрана, която няма да направи нищо за напредъка на националната сигурност на Съединените щати“, коментира говорител на TikTok. Той допълва, че компанията ще продължи да информира представителите на Конгреса за плановете си за „по-нататъшно подсигуряване на нашата платформа в Съединените щати“, които са „в ход“.

Законопроектът се появява в момент, в който натискът върху TikTok от страна на Вашингтон нараства през последните седмици, след неуспешния опит на администрацията на Доналд Тръмп да забрани приложението за кратки видеа.

На изслушване миналия месец директорът на ФБР Крис Рей каза, че операциите на TikTok в САЩ пораждат опасения за националната сигурност. Той отбеляза риска китайското правителство да ползва услугата, за да влияе на потребителите или да контролира техните устройства.В понеделник Алабама и Юта се присъединиха към други американски щати, които забраниха ползването на TikTok на държавни устройства и компютърни мрежи именно заради притесненията за националната сигурност.

През 2020 г. тогавашният президент Доналд Тръмп се опита да забрани на новите потребители да изтеглят TikTok и да забрани други трансакции, които биха блокирали ефективно използването на приложението в САЩ, но загуби поредица от съдебни битки, свързани с мярката.

Комисията за чуждестранни инвестиции в Съединените щати (CFIUS) – влиятелен орган за националната сигурност, през 2020 г. нареди на ByteDance да се откаже от американския бизнес на TikTok поради опасения, че потребителските данни от страната могат да бъдат предавани на комунистическото правителство на Китай.

CFIUS и TikTok водят преговори от месеци с цел постигане на споразумение.

Още технологични новини можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още