IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката на TikTok с американските власти се бави

САЩ продължават да смятат, че услугата може да бъде заплаха за националната сигурност на страната

21:31 | 07.12.22 г.
Снимка: Yan Cong/Bloomberg
Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Потенциалната сделка между администрацията на Джо Байдън и TikTok, която се очакваше в края на годината, се забавя още, твърдят източници на Wall Street Journal, запознати със ситуацията. Това се случва заради нарастващите опасения за националната сигурност, които според американските власти популярното приложение създава.

Казусът е свързан с редица притеснения, включително как TikTok може да споделя информация, свързана с алгоритъма, който използва, за да определи какви видеоклипове да показва на потребителите, и нивото на доверие, което Вашингтон трябва да има в компанията, допълват източниците. Американските власти не са имали допълнителни искания към TikTok, което оставя пътя напред неясен, казват някои от източниците.

Говорителка на TikTok коментира, че компанията очаква „навременно приключване на нашето споразумение с правителството на САЩ, голяма част от което вече сме започнали сериозно да прилагаме, така че да можем да сложим край на тези опасения“. По думите ѝ правителството не е споделило други останали неразрешения притеснения с компанията.

Забавянето повишава политическите рискове за TikTok и собственика ѝ ByteDance, който е базиран в Пекин, тъй като представителите на администрацията на Байдън и новоназначени в Конгреса републиканци засилват реториката си за компанията. ByteDance е похарчила около 9 млн. долара за лобиране във Вашингтон през последните две години, показват доклади за разкриване на информация.

Компанията успя да сключи предварително споразумение с американското правителство през лятото, но представители на правителството на САЩ, включително от Министерството на правосъдието, не вярват, че предложената сделка е адекватна, споделят източниците, запознати с въпроса.

И двете страни като цяло се съгласиха, че данните на TikTok за потребителите ще бъдат съхранявани на сървъри на Oracle в САЩ, допълват източниците, запознати със сделката. TikTok твърди, че очаква да изтрие информацията за американските потребители от собствените си центрове за данни във Вирджиния и Сингапур, докато се насочва към пълно съхраняване на данни в облачната инфраструктура на Oracle.

Освен това се съгласи достъпът до американски данни на всеки извън новосъздаденото подразделение, което се грижи за сигурността на данните в САЩ, ще бъде ограничено и подчинено не протоколи, които са наблюдавани и контролирани от Oracle.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още