IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как тийнейджъри печелят хиляди долари в TikTok?

Младите предприемачи използват платформата, за да организират успешни събития на живо

09:02 | 22.10.22 г.
Снимка: Yan Cong/Bloomberg
Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Неделя следобед е в началото на септември, а пред магазин на Dean Street в Сохо, Лондон, има дълга опашка от тийнейджъри, които търпеливо чакат реда си. Вътре в магазина 19-годишният Остин Робъртсън стои на касата и поздравява клиентите, докато си тръгват, видимо доволни от покупките си. „Някои [от тях] чакат седем часа на опашката“, казва той, плъзгайки поредна карта. „Хората къмпингуваха отвън в петък в 2 през нощта, а снощи също имаше“.

Робъртсън е TikTok инфлуенсър, който заедно с колегите си Джак Харис и Елиът Реншоу съосновава Stocked, винтидж събитие, което вече има второ издание. Първото, което се провежда през юни в лондонския Шордич, е достигнало оборот от близо 50 хил. паунда от продажбата на дрехи от 90-те и началото на хилядолетието на купувачи на възраст от 13 години. Второто събитие достига 100 хил. паунда продажби до края на уикенда.

Младежи като Робъртсън, Харис и Реншоу са станали експерти в овладяването на маркетинговия потенциал на социалните мрежи, за да се популяризират и да изграждат собствени – предимно дигитални – предприемачески начинания, като онлайн магазина на Харис за препродажби Ragz for Life и BountyBodega на Реншоу. Но те също така са развили умения да ползват онлайн влиянието си за провеждането на събития на живо, пише Financial Times.

Когато марката за улично облекло Stitch - която е основана от млад творец, подвизаващ се под името Clouder, и която има над 152 хил. последователи в Instagram и TikTok – провежда събитие за продажби в Сохо през август, тя предизвиква също толкова дълги опашки. През юни купувачите чакаха с часове под слънцето в Лос Анджелис, за да се докоснат до първия поп-ъп магазин на шведската марка Matilda Djerf, който създава марката през 2019 г. и я превръща в бизнес за близо 22 млн. долара.

Базираната в Лондон 20-годишна Мия Хараламбидес създава поп-ъп събитието 2o21st през юни 2021 г. в Instagram. То се провежда на всеки два месеца в неделя и предлага малко пространство на Bewick Street в Сохо, където различни търговци на стоки втора употреба, Instagram брандове и независими дизайнери се срещат. Хараламбидес има малко последователи в социалните мрежи, но нейното събитие включва търговци с големи аудитории и обикновено привлича до 300 души.

Stocked няма собствен сайт, нито канали в социалните мрежи. По-голямата част от маркетинга ѝ се случва в TikTok, където организаторите показват собствени клипове, промотиращи стоките на Stocked, често снимайки ги на пода в спалните си. Хаштагът #stockedsoho е имал над 1 млн. разглеждания преди събитието.

„В TikTok се трупа голяма популярност. Видяхме редица тенденции в хаштаговете, които започват като нещо изключително малко, но се развиват лавинообразно“, коментира Бил Фишър, главен анализатор в Insider Intelligence. Заради начина, по който работят алгоритмите на TikTok, научаването какво харесват потребителите и намирането на сходно съдържание, е по-лесно видеата да бъдат показани на таргетирания пазар, за разлика от Instagram или Facebook, където марките трябва да инвестират повече, за да пробият и да попаднат в списъка с новини на хората.

„TikTok е толкова контекстуален, че ако можете да се придържате към тенденция или общност, ще видите как съдържанието ви органично влиза в страницата For You на хората“, продължава Фишър. „Това е изключително мощна платформа за младите предприемачи, които нямат огромни маркетингови бюджети“.

Последна актуализация: 09:03 | 22.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още