IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индиана съди Tiktok

Онлайн мрежата умишлено излагала деца на неприемливо съдържание, като например злоупотреба с наркотици и алкохол или сексуална разпуснатост  

21:01 | 08.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Brent Lewin/Bloomberg
Brent Lewin/Bloomberg

Приложението за видеоклипове Tiktok отново е изправено пред правни проблеми в САЩ. Главният прокурор на щата Индиана Тод Рокита обяви две съдебни дела срещу интернет платформата, която принадлежи на китайската Bytedance. Той обвинява Tiktok, че е направила подвеждащи изявления относно сигурността на данните и не е успяла да защити младите потребители. Платформата е „троянски кон" на Китай, твърди той, цитиран от Ройтерс. Първоначално няма изявление от Tiktok или Bytedance.

Прокурорът на Индиана Рокита разкритикува онлайн мрежата за умишлено излагане на деца на неприемливо съдържание, като например злоупотреба с наркотици и алкохол или сексуална разпуснатост и непристойност. Tiktok използвал алгоритми, които служат за това младите хора да станат зависими от приложението и да популяризират публикации, които са неподходящи за възрастовата група. По този начин компанията е нарушила закона за защита на потребителите. Рокита подаде иск за съдебна защита, обезщетение за вреди и глоби.

Делото за сигурност на данните е свързано най-вече с връзките на Tiktok с Китай и влиянието на тамошното правителство върху приложението. Tiktok разполагала с изключително чувствителни лични данни на потребители от САЩ и лъжливо им твърди, че тази информация е достатъчно защитена от комунистическата партия. В иска се казва, че китайското правителство вече е проявило интерес към събирането на данни от Tiktok. То можело да ги използва за шпиониране или дори за изнудване на потребители в САЩ.

Обвиненията не са нови; досега компанията винаги ги е отричала. Tiktok е единствената онлайн платформа с глобален обхват, която не е американска. През 2020 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп я заплаши със забрана, позовавайки се на рискове за националната сигурност, и се опита да я принуди да продаде международния бизнес на Tiktok. Китай осуети това със забрана за продажбата на софтуерни алгоритми. Наследникът на Тръмп Джо Байдън спря опита за забрана - главно по правни причини. Но опасенията за сигурността остават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още