IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг харчи все повече за сигурността си 

Въпреки че 2023 г. трябва да е годината на икономиите, разходите за сигурност на главния изпълнителен директор нарастват от 10 млн. на 14 млн. долара 

08:02 | 16.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Марк Зукърбърг, главен изпълнителен директор на Meta Platforms Inc., пристига във федералния съд в Сан Хосе, Калифорния, САЩ, във вторник, 20 декември 2022 г. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Марк Зукърбърг, главен изпълнителен директор на Meta Platforms Inc., пристига във федералния съд в Сан Хосе, Калифорния, САЩ, във вторник, 20 декември 2022 г. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Meta Platforms Inc Марк Зукърбърг нарече 2023 г. „годината на ефективността", което е сигнал, че компанията за социални мрежи планира да намали разходите и да увеличи скоростта на развитието си, но разходите се увеличават поне в една област: неговата лична сигурност.

Meta, компанията майка на Facebook и Instagram, увеличава разходите си преди данъци за личната сигурност на Зукърбърг до 14 млн. долара през 2023 г., в сравнение с 10 млн. долара през последните няколко години, става ясно от документи до регулаторите, публикувани в сряда и цитирани от Bloomberg.

Тези плащания не включват други разходи за сигурност, които компанията ще направи от името на Зукърбърг. В миналото главният изпълнителен директор е бил подложен на проверка за това, че харчи повече за сигурност, отколкото други подобни технологични ръководители. През 2021 г. например гигантът в областта на социалните медии е похарчил повече от 26,8 млн. долара за разходи, свързани със сигурността на Зукърбърг и семейството му, включително и още 10 млн. долара преди облагане с данъци. 

Но тези плащания за сигурност са анонсирани в момент, в който Meta и Зукърбърг се опитват да ограничат разходите в други области, включително чрез широкомащабни съкращения на работни места в края на миналата година. В отговор на забавянето на приходите от реклама, скъпите залози на метавселената и засиления контрол от страна на инвеститорите, Зукърбърг представи „Годината на ефективност" по време на последния разговор за приходите на Meta по-рано този месец. 

Като част от този план Meta планира да „изравни" организационната си структура, като премахне мениджърите от средния ешелон и използва инструменти като изкуствен интелект за повишаване на производителността. В рамките на последния си ход за съкращаване на разходите компанията обяви, че закрива функцията „Пазаруване на живо" в Instagram.

38-годишният Зукърбърг, който заема 16-о място в списъка на милиардерите на Forbes, е получил възнаграждение от около 27 милиона долара през 2021 г. Meta все още не е оповестилa пакета си с възнаграждения за миналата година.

А през миналата седмица Financial Times съобщи, че Meta е забавила финализирането на бюджетите на множество екипи, тъй като се е подготвяла за нов кръг съкращения на работни места. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още